memòria històrica

Vídeo | La família Franco va gravar el que va passar al panteó de Mingorrubio i el forcejament amb els policies

'Vozpopuli' i 'Espejo Público' publiquen les gravacions

zentauroepp50551539 the grandson of spanish former dictator francisco franco als191024101010

zentauroepp50551539 the grandson of spanish former dictator francisco franco als191024101010 / NATHAN FRANDINO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els familiars de Francisco Franco van denunciar que els policies els havien «intentat registrar» al cementiri de Mingorrubio perquè sospitaven que un d’ells podia haver gravat almenys part de la cerimònia de reinhumació del dictador. Aquest mateix divendres, ‘Vozpopuli’ i ‘Espejo Público’ (Antena 3) publiquen un extracte de la gravació, en què es pot veure el final de la cerimònia i el forcejament posterior entre policies i familiars.

«¡Això és una dictadura!», diu un dels familiars, i un altre afegeix: «¡Ja està bé home, una miqueta de dignitat, després del que han fet!». També es pot sentir com una de les dones de la família Franco exclama: «¡Però deixi’ns sortir, per favor!». «¡Quina vergonya!», afirma un altre mentre es pot veure un petit forcejament amb els responsables de seguretat.  Al Valle de los Caídos la família havia intentat introduir una bandera franquista a la basílica, una cosa que els agents de l’autoritat no van permetre. «Hi va haver una acurada preparació. [...] No ens sentim en absolut creditors de cap tipus de queixa», ha dit la ministra portaveu del Govern en funcions, Isabel Celaá.

«Les regles del joc»

Preguntada per aquest vídeo, la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, ha explicat que «hi va haver una cuidada preparació, acurada preparació» de tot el procés de l’exhumació de Franco i que «tothom coneixia les regles del joc». En la roda de premsa després del Consell de Ministres, Celaá ha afegit que «era públic el que es va veure a l’exterior», mentre que, tant a la basílica del Valle de los Caídos com a la cripta de Mingorrubo, «es va fer un espai per a la privacitat». Per tant, ha puntualitzat, «no ens sentim, en absolut, creditors de cap tipus de queixa».

Notícies relacionades

Segons la ministra, «l’essencial d’ahir va ser que l’exhumació del dictador i la reinhumació van ser efectuades en temps i forma», amb «tota la dignitat democràtica pròpia d’un país com el nostre» i «amb respecte a la privacitat de la família i als ciutadans». «Els visques d’alguna gent són allà, no hi entrarem», ha dit.

El cadàver de Francisco Franco va deixar aquest dijous d’estar enterratal costat de les seves víctimes en una basílica dedicada a la seva victòria en la guerra civil i va començar a ocupar una tomba molt més modesta en un cementiri particular, al costat de la seva dona. Han hagut de passar gairebé 44 anys per arribar fins al moment en què el fèretre va deixar la seva antiga fossa al Valle de los Caídos, tancant així una anomalia de la democràcia espanyola, en què el cadàver d’un dictador podia estar enterrat amb tots els honors, sota una creu de 150 metres i al costat de més de 30.000 cossos dels dos bàndols, a la considerada com la fossa comuna més gran d’Espanya.