AMB ALBERT RIVERA

Cs pagava com a assessor a un membre de la JEC que va decidir casos del procés

Andrés Betancor va decidir múltiples assumptes relacionats amb el procés

Torra es querellarà contra el vocal i el partit taronja s'aferra al fet que és legal

zentauroepp50851897 rivera again191111122940

zentauroepp50851897 rivera again191111122940 / Rodrigo Jimenez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ciutadans va pagar mensualment un sou com a assessor a un vocal de la Junta Electoral Central (JEC) mentre participava en debats decisius en aquest organisme sobre el procés i el desenvolupament de les diferents convocatòries electorals entre el 2017 i el 2019. Segons va revelar aquest dijous ‘Eldiario.es’, el catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Andrés Betancor va entrar en la JEC a finals del 2017 a proposta de la formació taronja i, paral·lelament, ocupava un càrrec com a assessor dins del partit que incloïa un despatx a la zona del Congrés destinada als grups parlamentaris.

Fonts de Cs van reconèixer al diari digital que tenien a Betancor en nòmina, però es van negar a detallar quines eren les seves funcions en el partit. Tampoc ho van fer aquest dijous en públic. La portaveu al Congrés, Inés Arrimadas, va esquivar aquest dijous tota explicació pública als periodistes –fins i tot va cancel·lar una entrevista programada a La Sexta– i la líder del partit a Catalunya, Lorena Roldán, va donar versions erràtiques. Primer va qualificar la informació d’«invenció», «cortina de fum» i «‘fake news’», per després admetre que desconeixia si Betancor cobrava del partit, però que, «si fos així, no seria il·legal».

No és il·legal

En efecte, la llei que regula la composició i el funcionament de la JEC no estableix aquest tipus d’incompatibilitats, però Ciutadans ha fet sempre bandera de la separació de poders i ha criticat la politització de determinats òrgans, sobretot per part del PSOE i el PP. Després de conèixer-se la notícia, la UPF va decidir obrir un expedient a Betancor per aclarir si les seves actuacions, que el rector va qualificar d’«èticament reprovables», poden ser sancionables.

Notícies relacionades

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar que es querellarà «per suborn, prevaricació i/o delicte electoral» contra Betancor i va posar «sota sospita» totes les decisions de la Junta Electoral relacionades amb el procés en els últims dos anys. Entre altres causes, l’exassessor de Ciutadans va prendre partit en el rebuig de la JEC a la candidatura europea de Carles PuigdemontToni Comín i Clara Ponsatí, desautoritzada posteriorment pel Suprem. I aquesta circumstància serà argumentada per les seves defenses en tots els procediments judicials que tenen oberts, segons van informar fonts jurídiques.

Fonts de la defensa dels líders independentistes van avançar que estan preparant una demanda civil a Bèlgica i que es presentaran al·legacions per informar de les circumstàncies que envoltaven el vocal de la JEC en els tres plets que aquesta defensa té oberts davant el Tribunal General de la Unió Europea, a més d’impugnacions al Parlament Europeu. Betancor va abandonar la Junta Electoral, òrgan compost per 15 membres, el 27 de juny del 2019.