27 maig 2020

Anar al contingut

URGENT

La JEC prohibeix a Puigdemont, Comín i Ponsatí presentar-se a les europees

La institució atén la petició del PP i Cs d'impedir aquestes candidatures per estar en situació de "rebel·lia processal"

Agencias / Barcelona

La Junta Electoral Central ha decidit excloure Carles PuigdemontToni Comín Clara Ponsatí  de la candidatura europea de Junts a les eleccions europees a l’estar processats en rebel·lia en la causa del procés independentista.

L’organisme arbitral atén així els recursos que el PP i Ciutadans havien presentat perquè no es doni via lliure a la candidatura de Junts per a les eleccions europees del pròxim 26 de maig a l’estar encapçalada per tres persones processats pel Tribunal Suprem: Carles Puigdemont, Toni Comín (els dos establerts a Bèlgica) i Clara Ponsatí, resident al Regne Unit.

Al ser unes eleccions d’àmbit estatal on regeix la circumscripció única, la JEC és l’organisme encarregat de supervisar el procés electoral i la setmana passada ja va donar via lliure a la coalició Junts, formada per Junts per Catalunya i les seves marques precedents del PDECat i l’antiga Convergència (CDC).

El document presentat pel partit de Pablo Casado assenyala que Puigdemont, Comín i Ponsatí “van fugir d’Espanya” el 2017 i es troben en “situació de rebel·lia processal”. Segons el PP, la llei orgànica del règim electoral general (loreg) recull que són elegibles els espanyols majors d’edat que tinguin la qualitat de l’elector i no es trobin incursos en alguna de les causes d’inelegibilitat. “És evident que l’article 6.2 de la loreg no hi preveu expressament (entre causes d’inelegibilitat) la de trobar-se deliberadament en situació de rebel·lia processal penal”, es pot llegir en el recurs. 

En aquesta mateixa línia, Ciutadans també va qüestionar la capacitat dels afectats per poder presentar-se i assegura que "té sentit" que només pugui fer-ho "qui al seu torn pugui ser elector".  

Al·legacions

Fonts de Junts van anunciar que presentarien al·legacions perquè consideraven que "Puigdemont té els drets polítics intactes" i recorden que ja es va presentar en els comicis del 2017. Aquestes fonts van afegir que el polític català està "inscrit en el cens electoral, tot i que en tot cas no seria imprescindible per poder presentar-se, segons la llei". En la coalició interpreten el pas fet pel PP i Cs com una mostra que tots dos temen que el president pugui recollir l’acta de diputat i estan intentant "evitar" que es presenti. 

Casado, en el seu tercer míting de la jornada, celebrat a Múrcia, va demanar a l’expresident que "es quedi a Waterloo o vingui davant del jutge". En aquesta comunitat, segons l’últim sondeig del CIS, Vox aconseguiria dos escons i seria la tercera força de la regió, per darrere del PP (3) i PSOE (2-3). Davant d’aquest bon auguri per als ultres, el president del PP ha insistit en la necessitat d’"unir" el vot en la seva candidatura i ha avisat que dilluns no hi haurà "llibre de reclamacions". Ha demanat enviar un missatge a Pedro Sánchez i “els seus sequaços”: "¡Que empaqueti el matalàs!", va exclamar.