URGENT

La JEC prohibeix a Puigdemont, Comín i Ponsatí presentar-se a les europees

La institució atén la petició del PP i Cs d'impedir aquestes candidatures per estar en situació de "rebel·lia processal"

3bf13a9f-bff7-4e86-8795-f50445b537f5-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agencias / Barcelona

La Junta Electoral Central ha decidit excloureCarles Puigdemont, Toni Comín i Toni Comín Clara Ponsatí de la candidatura europea de Junts a les eleccions europees a l’estar processats en rebel·lia en la causa del procés independentista.

L’organisme arbitral atén així els recursos que el PP i Ciutadans havien presentat perquè no es doni via lliure a la candidatura de Junts per a les eleccions europees del pròxim 26 de maig a l’estar encapçalada per tres persones processats pel Tribunal Suprem: Carles Puigdemont, Toni Comín (els dos establerts a Bèlgica) i Clara Ponsatí, resident al Regne Unit.

Al ser unes eleccions d’àmbit estatal on regeix la circumscripció única, la JEC és l’organisme encarregat de supervisar el procés electoral i la setmana passada ja va donar via lliure a la coalició Junts, formada per Junts per Catalunya i les seves marques precedents del PDECat i l’antiga Convergència (CDC).

El document presentat pel partit de Pablo Casado assenyala que Puigdemont, Comín i Ponsatí “van fugir d’Espanya” el 2017 i es troben en“situació de rebel·lia processal”. Segons el PP, la llei orgànica del règim electoral general (loreg) recull que són elegibles els espanyols majors d’edat que tinguin la qualitat de l’elector i no es trobin incursos en alguna de les causes d’inelegibilitat. “És evident que l’article 6.2 de la loreg no hi preveu expressament (entre causes d’inelegibilitat) la de trobar-se deliberadament en situació de rebel·lia processal penal”, es pot llegir en el recurs. 

En aquesta mateixa línia, Ciutadans també va qüestionar la capacitat dels afectats per poder presentar-se i assegura que "té sentit" que només pugui fer-ho "qui al seu torn pugui ser elector".  

Al·legacions

Notícies relacionades

Fonts de Junts van anunciar que presentarien al·legacions perquè consideraven que "Puigdemont té els drets polítics intactes" i recorden que ja es va presentar en els comicis del 2017. Aquestes fonts van afegir que el polític català està "inscrit en el cens electoral, tot i que en tot cas no seria imprescindible per poder presentar-se, segons la llei". En la coalició interpreten el pas fet pel PP i Cs com una mostra que tots dos temen que el president pugui recollir l’acta de diputat i estan intentant "evitar" que es presenti. 

Casado, en el seu tercer míting de la jornada, celebrat a Múrcia, va demanar a l’expresident que "es quedi a Waterloo o vingui davant del jutge". En aquesta comunitat, segons l’últim sondeig del CIS, Vox aconseguiria dos escons i seria la tercera força de la regió, per darrere del PP (3) i PSOE (2-3). Davant d’aquest bon auguri per als ultres, el president del PP ha insistit en la necessitat d’"unir" el vot en la seva candidatura i ha avisat que dilluns no hi haurà "llibre de reclamacions". Ha demanat enviar un missatge a Pedro Sánchez i “els seus sequaços”: "¡Que empaqueti el matalàs!", va exclamar.