COMICIS AUTONÒMICS

Abascal s'obre a pactar amb Feijóo després de les eleccions gallegues

El líder ultradretà posa com a condicions que es garanteixi la llibertat lingüística i s'acabi o «s'atenuï» la legislació «progre»

undefined50656419 el l der de vox santiago abascal  en el acto de partido en c191031185500

undefined50656419 el l der de vox santiago abascal en el acto de partido en c191031185500 / Antonio Sempere Europa Press

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president de Vox, Santiago Abascal, s’ha mostrat aquest dimarts disposat a arribar a un pacte postelectoral amb el líder del PP a Galícia, Alberto Núñez Feijóo, sempre que es garanteixi la llibertat lingüística i s’acabi o «atenuï» la legislació «progre».

Abascal s’ha obert a l’acord amb Feijóo en una entrevista a esRadio, en la qual ha considerat pràcticament impossible acords amb el PP al País Basc, perquè «últimament ha deixat de ser un partit nacional».

El líder de Vox ha recriminat al PP que hagi caigut en un discurs «molt sotmès als nacionalistes» a Galícia i al País Basc i ha incidit en què la responsabilitat de la seva formació és «tenir un missatge a tot Espanya».

No obstant, ha precisat que la relació amb el PP «no és irreversible» i depèn del que defensi i ha assegurat la seva disposició a pactar amb Feijóo després del 5 abril, tot i que el candidat a la Xunta hagi dit que no pactarà amb Vox.

Legislació progre

Com a condició, Vox demanaria que «es respectin determinades coses», com la llibertat lingüística i que «la legislació progre que vol aplicar Feijóo sigui eliminada o atenuada». «No estem posant línies vermelles en les nostres negociacions enlloc, estem dient quines són les coses que ens importen, però a l’hora de la veritat no hem posat línies vermelles», ha recalcat.

Segons ha incidit, Vox és un partit «clar» i «contundent», però «conscient de la seva representació». Abascal ha manifestat el seu afecte pel nou candidat del PP a ‘lehendakari’, Carlos Iturgaiz, del qual ha dit que «només té un problema: que està al PP».

Ha recalcat que els desitjos d’integració PP-Cs-Vox «no responen a la realitat» i que es busca més el recolzament dels votants del seu partit per crear una «marca suaveta» que fer una oferta formal d’aliança.

No obstant, ha dit que podrien parlar si és sobre la il·legalització dels partits separatistes, la recuperació de competències i la contenció de la immigració ilegal.

S’ha mostrat disposat, així, a deixar apartada en aquestes condicions l’eliminació de l’Estat de les autonomies, que és «el programa de màxims de Vox».

Il·legalitzar Bildu

Notícies relacionades

I tot i que Iturgaiz ja ha parlat de la possibilitat d’il·legalitzar Bildu, creu que l’important és saber «si el PP està en aquesta posició», perquè quan va estar al Govern «va mirar cap a un altre costat» i «no va moure un sol dit» en aquest sentit.

«Que ho comencin a dir està bé, però mostro el meu escepticisme», ha dit Abascal, per qui, a més, caldria «anar més enllà» i parlar de la il·legalització de «totes» les forces separatistes.