ELECCIONS GALLEGUES

Núñez Feijóo: «No seré ostatge de cap partit, ni del meu»

El president gallec i candidat del PP gallec recorda a Inés Arrimadas que el seu projecte no és de «cap bloc»

undefined52249810 graf8453  santiago de compostela  11 02 2020   el candidato 200215142413

undefined52249810 graf8453 santiago de compostela 11 02 2020 el candidato 200215142413 / Lavandeira jr

2
Es llegeix en minuts
Mario Nespereira

S’aixeca Alberto Núñez Feijóo i puja a una petita plataforma amb la bandera de Galícia estampada, pren una ensenya amb la mà i aixeca el polze i s’acomoda per parlar sobre un faristol i diu: «‘Galícia é moito’» («Galícia és molt»). Encara no ha pronunciat paraula, però el missatge clareja. El president de la Xunta i candidat del PP gallec a les eleccions autonòmiques ha triat Vigo, la plaça que en les municipals es va mostrar més hostil al partit, per escalfar aquest dissabte la precampanya del 5 d’abril, segons ‘Faro de Vigo’, diari de Prensa Ibérica.

Entre les indirectes sonores de Patti Smitth (i el seu ‘People have the power’) i les de Los Limones (‘Sé que aquí nacía y aquí quiero quedarme’) Feijóo –davant de la petició d’Inés Arrimadas d’anar de la mà en els comicis de les comunitats amb més presència del nacionalisme– es va proclamar com un aspirant «lliure». Sense lligams per «complir» els compromisos amb la comunitat, tot i que això l’enfronti amb la seva pròpia formació, capitanejada a Génova per Pablo Casado. «No seré ostatge de cap partit, ni tan sols del meu. Soc servidor de tots els gallecs», ha subratllat. No va faltar, minuts abans, el moment ja habitual que al president se li trenca la veu. Va passar dimarts, quan va fer el pas per encapçalar el cartell electoral del PP gallec, i també avui, al lligar la seva carrera política a Galícia. «És pràcticament la meva vida, tot el que soc».

Exercici de coherència

El cap de files del PP de Galícia, acompanyat a la ciutat olívica pels seus ‘conselleiros’ en el govern i la nomenclatura del partit, amb els presidents provincials al capdavant, ha justificat l’avanç electoral com un exercici de «coherència» per no fer coincidir dues urnes, les gallegues i les basques, separades per 400 quilòmetres de distància, en dates diferents.

l’abril tornarà el dilema, creuen els conservadors gallecs. O quarta majoria absoluta o un «variat multipartit» al qual li falten les credencials de previsibilitat, estabilitat i moderació amb les quals Feijóo es presenta a les eleccions. «No formarem un govern sotmès als interessos d’alguns ni a les minories d’altres: aquest pretén ser un govern per a les majories i per a tothom. Incloent-hi els adversaris».

Notícies relacionades

En el seu discurs, de més de tres quarts d’hora de durada, hi va haver, no obstant, encàrrecs a les altres formacions. Càrregues contra el Govern central del PSOE i Unides Podem i al seu comportament «sectari» amb els gallecs; contra el nacionalisme del BNG a què contraposen la seva idea d’una Galícia «oberta»; contra les «lliçons» que pretén imposar Vox en la defensa de la unitat d’Espanya; i també contra Ciutadans, ansiós per consumar una coalició a l’estil de Navarra Suma al feu de feus del PP. «El nostre projecte no pertany a cap bloc de partits», va avisar per a navegants el líder regional del PP.

«T’estimem»

De teloners del candidat van exercir Corina Porro i Alfonso Rueda. La presidenta de la gestora del PP a Vigo li va llançar, consumat ja Sant Valentí, un «t’estimem» a Feijóo. «Galícia et necessita», va avalar. El baró provincial va instar a activar els engranatges del partit i a mirar de portes endins. «No vull parlar de Gonzalo Caballero, però ens convé que Gonzalo Caballero parli molt». Pontón li va recordar el 41-6 de les eleccions del 2016.