trobada confederal de podem

Iglesias presumeix per les reformes i la unitat del Govern central

El vicepresident augura molts anys d'Executiu davant l'«oposició erràtica de la ultraultradreta»

Colau demana acabar amb la «polarització infame» i que s'aposti pel «diàleg»

GRAF4546. MADRID, 22/02/2020- El vicepresidente segundo del Gobierno y secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, que ha reunido este sábado en Madrid a los ministros de Unidas Podemos y a la alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, en un encuentro con el que se busca visibilizar sintonía con IU y los comunes tras la entrada al Gobierno de coalición con el PSOE, a su llegada acompañado del ministro de Consumo y líder de IU, Alberto Garzón (c), y Aaa Colau EFE/ Fernando Villar

GRAF4546. MADRID, 22/02/2020- El vicepresidente segundo del Gobierno y secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, que ha reunido este sábado en Madrid a los ministros de Unidas Podemos y a la alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, en un encuentro con el que se busca visibilizar sintonía con IU y los comunes tras la entrada al Gobierno de coalición con el PSOE, a su llegada acompañado del ministro de Consumo y líder de IU, Alberto Garzón (c), y Aaa Colau EFE/ Fernando Villar / FERNANDO VILLAR (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El vicepresident segon del Govern i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, va aprofitar aquest dissabte la trobada confederal d’Unides Podem celebrat a Madrid per treure pit per les reformes ja realitzades en els pocs Consells de Ministres de Pedro Sánchez com a president del Govern i augurar a l’Executiu «molts anys» en el poder, si l’«erràtica» oposició segueix entossudida a parlar de «Cubaçuela del nord». 

«Estem donant una imatge de solidesa del Govern que potser alguns no s’esperaven. És un govern fort i unit que no regalarà ni mig flanc a l’atac de la ultradreta i ultraultradreta», va afirmar Iglesias abans de declarar-se «moderadament satisfet amb els primers compassos» de l’Executiu.

A un mes de l’Assemblea Ciutadana, en la qual ja no participaran els Anticapitalistes, l’acte es va centrar en la defensa de la mateixa «unitat i fortalesa» d’Unides Podem. Van reforçar aquesta idea el líder d’Esquerra Unida i ministre de Consum, Alberto Garzón, la lleialtat del qual Iglesias va anunciar que tornarà, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en nom dels comuns.

En aquest context, l’enumeració de la tasca de l’Executiu va semblar respondre a un intent del vicepresident d’atribuir-se-la, però només ho va exposar amb dues lleis: la relativa als abusos sexuals i l’encaminada a lluitar contra qualsevol forma de violència contra la infància.

Va definir el ‘Sí és sí’ com «una victòria del moviment feminista i el seu ministeri», amb referència al d’Igualtat, al capdavant de la qual hi ha Irene Montero, i es va apropiar directament de la futura llei integral de la infància contra tota mena de violència. Els treballs en l’anterior legislatura dels Ministeris de Sanitat i Justícia estaven tan avançats que fins i tot va ser portada com a avantprojecte al Consell de Ministres del 28 de desembre.

Dignificar el públic

Prèviament havia citat la pujada del 2% als treballadors públics, que per a Iglesias és «una dignificació del públic després d’una dècada de retallades al nostre millor patrimoni», i l’actualització de les pensions amb l’IPC, «per donar una resposta inequívoca» a les reclamacions dels pensionistes, sobretot del País Basc, on «la societat civil va molt per davant de les seves institucions». 

També va explicar la declaració d’emergència climàtica i la llei de transició energètica. Va recordar el seu primer viatge com a vicepresident per constatar els efectes del temporal ‘Gloria’ i va anunciar la seva voluntat de treballar per prendre mesures urgents per lluitar contra el canvi climàtic. «El que no és sostenible ecològicament no ho és ni econòmicament ni per al turisme», va sentenciar.

La pujada del salari mínim o la diferència per a una família «entre anar al cine o no o menjar determinat aliment»; la taxa Tobin; la derogació de l’«infaust» article 52.d de l’Estatut dels Treballadors que permetia l’acomiadament per baixes justificades; la regulació de les apostes, «imprescindible pel problema de salut pública que suposa als barris més humils», i les mesures que s’aprovaran aquest dimarts per als agricultors. 

Segons Iglesias, «sempre és possible fer les coses millor, però gairebé cada dimarts» s’estan aprovant lleis «per recuperar drets» desapareguts «en la dècada perduda i millorant la vida de molts compatriotes».

Caricatures

Notícies relacionades

D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va destacar la importància que s’hagi produït «el primer govern de coalició des de la República», que treballa per «desjudicialitzar la política» i apostar pel diàleg, contra «la polarització infame» i als governants «pèssims» que tant a Catalunya com a tot Espanya s’han entossudit a «caricaturitzar-les» i oferir una imatge de totes dues que no era certa, amb què es volia confrontar els pobles.

Colau, que va defensar «la Catalunya que canta a Miguel Hernández amb la veu de Joan Manuel Serrat», va recolzar públicament la candidata dels Comuns a la Generalitat de Catalunya, Jessica Albiach, de qui va dir que és una dona «que penca molt i que és molt humil».