MOSSOS I FISCALIA

Una investigació per blanqueig de diners a Barcelona apunta al primer ministre de Bulgària

Anticorrupció rastreja l'entrada de cinc milions per a una mansió i una botiga de luxe

La CE va demanar indagar un episodi de corrupció a Bulgària lligat al cas barceloní

Brussels (Belgium), 21/02/2020.- Bulgaria’s Prime Minister Boyko Borisov arrives for the second day of a Special European Council summit in Brussels, Belgium, 21 February 2020. EU heads of state or government gather for a special meeting to discuss the EU’Äôs long-term budget for 2021-2027. (Lanzamiento de disco, Bélgica, Bruselas) EFE/EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Brussels (Belgium), 21/02/2020.- Bulgaria’s Prime Minister Boyko Borisov arrives for the second day of a Special European Council summit in Brussels, Belgium, 21 February 2020. EU heads of state or government gather for a special meeting to discuss the EU’Äôs long-term budget for 2021-2027. (Lanzamiento de disco, Bélgica, Bruselas) EFE/EPA/LUDOVIC MARIN / POOL / LUDOVIC MARIN / POOL (EFE)

5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Els Mossos d’Esquadra i la Fiscalia Anticorrupció investiguen si el primer ministre de Bulgària, Boiko Boríssov, està lligat a una trama «de blanqueig internacional de capitals» amb destí final a Barcelona. Així ho apunta la denúncia que ha donat origen a les indagacions i en què hi ha «indicis de veracitat», d’acord amb les conclusions de la policia catalana. Els fets, segons els informes dels Mossos, «apuntarien a l’existència d’una organització criminal». [Videobloc | Així es va gestar la investigació, per Luis Rendueles].

Tant la denúncia com les investigacions, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, estableixen que la beneficiària d’aquesta presumpta trama seria Borislava Iovtxeva, una exmodel búlgara. La seva possible vinculació amb Boríssov està sota la lupa. Iovtxeva i el seu pare, un antic electricista, han format part de dues empreses amb seu a Barcelona: Numin Invest SL i EMA BGS SL, que van rebre més de cinc milions d’euros des de l’any 2013, segons els Mossos. Aquestes quantitats procedeixen, segons les indagacions, de «persones físiques no residents a Espanya».

Borislava Iovtxeva, l’exmodel que figura en la investigació dels Mossos. / EL PERIÓDICO

El 20 de març del 2019, els Mossos van rebre la denúncia d’una oenagé de Bulgària anomenada MC BUUP (Moviment Civil Bulgària Unida) en què s’informava de la suposada trama. A la denúncia s’afirmava que Iovtxeva i la seva família vivien en un xalet a Catalunya i s’incidia en la seva suposada relació amb el primer ministre. 

El xalet d’Esplugues

Agents de l’Àrea Central de Delictes Econòmics van vigilar i van fotografiar el xalet, que qualifiquen com una «vivenda d’alt estànding» situada en una urbanització d’Esplugues de Llobregat amb «seguretat privada i sistemes avançats de vigilància». La investigació va descobrir que l’immoble es va comprar per tres milions d’euros el 2013. La casa, amb piscina, està a nom de Numin Invest SL, una de les dues empreses que estan investigant la policia catalana i la fiscalia.

Entre el gener i el juny del 2013, l’exmodel va ser administradora única d’aquesta societat, que tenia un capital de 3.000 euros. Des d’aleshores, aquest càrrec l’ocupa el seu pare, Georgi Iovtxev, que hi va aportar 3.006 euros més. Les investigacions han descobert l’existència d’una segona empresa: EMA BGS SL, propietària d’una botiga de roba de luxe al passeig de Gràcia. Aquesta companyia va rebre injeccions d’almenys 2.300.000 euros segons els Mossos, procedents d’una altra societat al paradís fiscal de Xipre. EMA BGS SL, de què també han format part l’exmodel i el seu pare, té la seu al xalet on ha viscut la família. 

El pare ha residit i ha estat empadronat a la casa, juntament amb la seva dona, la seva filla i la seva neta, nascuda el 2012. Els Mossos ressalten als seus informes que l’única tutora legal de la menor és Borislava Iovtxeva. En la documentació no figura cap altre progenitor. 

El xalet on els Mossos afirmen que han estat empadronats l’exmodel i la seva família. / FERRAN NADEU

En la denúncia que va donar origen a les investigacions es recull que el cap de govern búlgar hauria tingut una relació sentimental amb l’exmodel. Ell ho va negar a la cadena Eurocom TV. Al conèixer la investigació oberta a Barcelona, EL PERIÓDICO va enviar el 13 de febrer un qüestionari sobre el cas al gabinet de Boríssov, sense obtenir-ne resposta.

La renda del ‘premier’

Els Mossos han revisat les declaracions de la renda de Boríssov, per comprovar si, segons el que ha declarat a la Hisenda del seu país, podria haver fet front a les inversions detectades en aquestes dues empreses. La conclusió és que, d’acord amb els seus ingressos declarats, no seria possible.

Després d’un any d’indagacions, la policia catalana conclou que a Catalunya s’han fet inversions que superen els cinc milions d’euros. Els diners haurien arribat a Espanya utilitzant les dues empreses investigades. Els agents no han trobat dades que avalin que l’exmodel i el seu pare tinguin «rendes lícites capaces» de fer front a aquest ritme de vida. Als seus informes a Anticorrupció, recorden que la denúncia assenyala que els diners «estarien vinculats a fons no declarats per part d’alts càrrecs del Govern de Bulgària», entre d’altres Boríssov.

Per aquest motiu, els Mossos han sol·licitat a la Fiscalia Anticorrupció investigar els ingressos, declaracions d’impostos, caixes de seguretat, targetes de crèdit, cobraments de xecs i altres dades bancàries de Borislava Iovtxeva, del seu pare i de cinc persones més.  

El principi del cas

A finals del 2015, a Bulgària es van difondre unes gravacions entre la que havia sigut jutge presidenta del Tribunal de Sofia, Vladimira Ianeva, i una altra magistrada, Rumiana Txenalova. La jutge Ianeva havia sigut destituïda pel Govern búlgar i en les gravacions se la sent comentar diversos casos de corrupció, abusos de poder i de la influència que exerceixen els polítics en la justícia búlgara. També s’esmenta l’existència d’una «casa a Barcelona» que hauria comprat el primer ministre Boríssov per instal·lar-hi «una amant»

La Comissió Europea, al seu informe del 2016 sobre Bulgària, va recollir que l’escàndol de les gravacions, conegut com a Ianevagate, «va avivar la controvèrsia existent» sobre la situació de la justícia. L’informe de la CE indica que, «després de reiterades crides en favor d’una investigació independent, el ministeri fiscal i el CSPJ [Consell del Poder Judicial búlgar] van anunciar investigacions sobre el contingut de les gravacions». 

Notícies relacionades

La Comissió Europea assenyalava que «serà important per a la credibilitat del procés que es prenguin totes les mesures necessàries per tal de garantir que la investigació es desenvolupa de forma transparent i imparcial». La documentació de la CE afegeix que «el 14 de gener, el CSPJ va tancar la investigació, tot i que en circumstàncies objecte de controvèrsia. El procés va ser criticat per falta de transparència en una carta de l’Associació de Jutges».

L’estiu del 2018 un vídeo anònim penjat a la xarxa aportava noves dades sobre la casa de Barcelona. El març del 2019, el cas va arribar als Mossos, que investiguen des d’aleshores.

Un Porsche de 70.000 euros

Els Mossos van vigilar i van fotografiar el xalet i la botiga de roba de Barcelona durant diverses jornades el 2019. Així van poder comprovar que l’exmodel utilitzava en els seus desplaçaments per la ciutat un cotxe de luxe, un Porsche Macan blanc. Els agents la van fotografiar sortint del xalet conduint-lo.