FISCALIA ANTICORRUPCIÓ

Els Mossos descobreixen una connexió russa amb la xarxa que va blanquejar cinc milions a Barcelona

Un directiu de la petroliera Lukoil va comprar i va pagar amb xecs el xalet d'Espluges on es va instal·lar l'exmodel búlgara

El primer ministre de Bulgària, Boiko Boríssov, va utilitzar l'home de negocis rus com a «mitjancer», segons els denunciants

boiko borisov valentin zlatev-1

boiko borisov valentin zlatev-1

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Les investigacions dels Mossos d’Esquadra i la Fiscalia Anticorrupció sobre una trama de blanqueig de diners amb origen a Bulgària i en què apareix el primer ministre d’aquest país, Boiko Boríssov, han conduït fins al ciutadà rus Alexander Txavsev, que figura com a soci majoritari de Numin Invest SL, l’empresa propietària del xalet de luxe d’Esplugues de Llobregat en què han viscut des de fa anys l’exmodel búlgara Borislava Iovtxeva i la seva família.

¿Qui és Txavsev? Els denunciants del cas, l’oenagé de Bulgària MC BUUP, remarquen en l’escrit presentat a la policia catalana que Txavsev va ser directiu a Bulgària de la petroliera russa Lukoil. «Txavsev va ser un col·laborador molt pròxim a Valentin Zlatev, que va ser el cap de Lukoil Bulgària. Zlatev i el primer ministre Boríssov són amics des de fa molt temps», explica a EL PERIÓDICO Georgi Georgiev, president de MC BUUP. Georgiev afirma que «Txavsev va ser utilitzat com un mitjancer per comprar la casa de Barcelona. És un pròsper home de negocis i s’ho pot permetre. Hi ha proves que no utilitza la casa», afirma.

Tres mil euros, tres milions

La Unitat Central de Blanqueig dels Mossos ja ha confirmat la connexió russa amb l’empresa que hi ha darrere la vivenda de l’exmodel búlgara. Numin Invest, a priori una societat dedicada a la gestió immobiliària, es va fundar el 2012 amb un capital social de 3.000 euros aportat per Borislava Iovtxeva, que va entrar a formar part de la direcció.

El 2015, el llavors alt càrrec de Lukoil va entrar en joc: Txavsev i la seva dona es van convertir en socis majoritaris d’aquesta empresa, aportant cadascun 1.450.000 euros. El pare de Iovtxeva, Georgi Stankov Iovtxev, va passar a ser un soci minoritari, després de posar 3.006 euros. Amb aquestes dades, els Mossos conclouen que es tracta d’una «societat patrimonial» sense activitat real, creada per «repatriar fons a tercers països».

Una botiga al passeig de Gràcia

Els Mossos han descobert altres inversions dutes a terme a Barcelona que no figuraven en la denúncia. Els seus informes asseguren que l’exmodel dirigeix una botiga de roba de luxe de 140 metres quadrats al passeig de Gràcia de Barcelona.

Els agents van vigilar el local i les seves guàrdies han servit per establir que la dona anava a la botiga cap a mig matí però mai atenia els clients, sinó que feia tasques de «direcció i control». Hi treballen set persones, segons els informes policials.

La propietària de la botiga és una empresa anomenada EMA BGS SL, que va constituir-se el juliol del 2014. Iovtxeva i el seu pare van ser socis de la firma, després d’aportar 1.500 euros cada un. L’any següent, Palms Enterprises, una empresa ubicada al paradís fiscal de Xipre, es va convertir en sòcia després d’injectar-hi 1.750.000 euros.

En aquesta empresa figura, segons les dades incorporades al cas, un matrimoni búlgar format per l’empresari Jordan Hristov i la seva dona, Silvia Nikolova. Els Mossos afirmen que «no es pot acreditar l’origen» dels 2.300.000 euros que s’han invertit en total en la botiga.

Wikileaks i Boríssov

Notícies relacionades

Boiko Boríssov, actual primer ministre de Bulgària, va ser elegit alcalde de Sofia el 2005. Llavors va entrar al radar de l’espionatge dels Estats Units, com mostren alguns cables revelats per Wikileaks, que esmenten la seva «proximitat financera i política» amb Valentin Zlatev, que va ser cap de la petroliera Lukoil a Bulgària.

En un telegrama enviat el 9 de maig del 2006 des de l’ambaixada dels EUA s’explica que Boríssov «ha estat implicat en serioses activitats criminals i manté estrets llaços amb Lukoil i l’ambaixada de Rússia».  «La lleialtat de Boríssov i la seva vulnerabilitat cap a Zlatev juguen un paper important en les decisions polítiques que es prenen a Bulgària», deien llavors els espies estatunidencs.