una setmana de retard

El PSOE i Unides Podem creen la taula de control al Govern de coalició

La Comissió Permanent de Seguiment té per objectiu vigilar el compliment del programa pactat entre les formacions

sanchez-iglesias

sanchez-iglesias / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PSOE i Unides Podem constitueixen aquest dijous, amb una setmana de retard, la Comissió Permanent de Seguiment de l’Acord de coalició, que es van comprometre a crear al llarg del primer mes del Govern, i que tindrà per objectiu vigilar el compliment del programa pactat, anar consensuant posicions polítiques, i gestionar les seves possibles diferències, segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries.

La creació d’aquest òrgan de control està previst en el ‘Protocol de funcionament, coordinació, desenvolupament i seguiment de l’acord de govern progressista de coalició’ que el PSOE i Unides Podem van firmar el passat 8 de gener, l’endemà de la investidura que el president Pedro Sánchez. Segons aquest protocol, el PSOE i Unides Podem es comprometien a crear «en els primers 30 dies» del Govern la també anomenada Taula Permanent. L’Executiu de coalició va prendre possessió el 13 de gener, per la qual cosa el termini d’un mes es va complir a mitjans de la setmana passada.

El document detallava fins i tot els membres que compondran aquesta comissió: dos representants de la Presidència del Govern; dos més de la Vicepresidència primera que dirigeix Carmen Calvo; dos més de la Vicepresidència segona de Pablo Iglesias; un representant de la Secretaria d’Estat de Comunicació, i un altre de l’àrea de comunicació de la Vicepresidència d’Iglesias i, finalment, un representant del Grup Parlamentari Socialista i un altre del Grup Confederal d’Unides Podem.

Protocol d’actuació

Quant als objectius de la comissió, l’acord assenyala que la seva funció serà «revisar el funcionament de la coalició i el compliment dels objectius proposats, coordinar l’acció entre els dos socis, unificar criteris, consensuar posicions polítiques per al desenvolupament del programa de govern», i «resoldre les discrepàncies que puguin sorgir en l’àmbit del govern de coalició».

Referent a la coordinació parlamentària, el protocol contempla a més la creació d’una Comissió de Seguiment Parlamentari, que també s’havia d’haver constituït en els primers 30 dies de govern. Aquest òrgan estarà conformat per cinc membres del Grup Socialista i cinc més d’Unides Podem-En Comú-Galícia en Comú.

Aquesta comissió servirà per garantir que quan es tracti d’iniciatives pròpies o d’altres grups sobre qüestions alienes a l’acció de Govern o al seu programa, però que «tinguin alta repercussió en l’escena política o en àmbits sectorials de la política estatal», els socis es consultin la seva posició respectiva i busquin que aquestes no siguin contradictòries entre si.

En tot cas –precisa el protocol– els socis es comprometen a coordinar la seva comunicació».

Notícies relacionades

En els altres supòsits (qüestions alienes al Govern que no l’afectin en gran manera), el protocol estableix que n’hi haurà prou amb informar el representant parlamentari de l’altre grup dins de la dinàmica de diàleg i coordinació permanent.

El dia en què s’acabava el termini per crear aquests òrgans, tant el PSOE com Unides Podem van restar importància a l’incompliment perquè, segons van explicar a Europa Press fonts de les dues formacions, existeix un contacte permanent i fluid entre la portaveu parlamentària socialista, Adriana Lastra, i el portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique. Així mateix, van atribuir el retard a què el Govern s’acaba de posar a caminar i ha estat embarcat en decisions de pes.

Temes:

PSOE Govern Podem