Iglesias confirma la seva presència a la taula de diàleg

El vicepresident segon assegura que s'«esforçarà molt» per «ser útil» a Espanya

Apunta que en les «regles» pactades ens els dos governs no es contempla un relator

zentauroepp51736568 pablo iglesias200117132720

zentauroepp51736568 pablo iglesias200117132720 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, formarà part de la taula de negociació entre el Govern central i la Generalitat que, previsiblement, se celebrarà abans que acabi el febrer. Com ja va avançar EL PERIÓDICO la setmana passada, l’Executiu estava estudiant incloure el cap dels morats en la primera cita a què acudiran Pedro Sánchez i Quim Torra, i el mateix Iglesias ha confirmat que hi serà present. 

«M’esforçaré molt i miraré de ser útil al meu país. Crec que fa falta diàleg, diàleg i diàleg. No estarem d’acord amb moltes coses, tots hem de cedir serà llarg», ha sentenciat el líder morat. «El que farem a partir d’ara requerirà molta mà esquerra, i hi posarem tot el que tenim perquè aquesta negociació surti bé», ha apuntat.

Sobre si és favorable a negociar una consulta a la ciutadania catalana, el vicepresident ha assenyalat que no vol «precondicionar des d’un programa de televisió» els temes que s’hauran de tractar en aquesta taula, i ha apuntat que qualsevol plantejament que es traslladi a aquest diàleg és «legítim». 

El mediador

A més, Iglesias ha deixat caure que en les «regles del joc» pactades entre els dos governs per a aquesta taula de diàleg no es contempla la figura del relator que planteja el president de la Generalitat. «Crec que els dos governs ens podem entendre perfectament», ha assegurat. 

Notícies relacionades

La proposta del relator va arribar per part de JxCat. A Torra se li va donar suport en una resolució dels postconvergents que va aprovar el Parlament dijous –poc després de la reunió entre presidents– per demanar que l’estructura de diàleg amb el Govern inclogui la figura d’un mediador internacional. A més, la portaveu de la seva formació, Meritxell Budó, va insistir en la presència dels presos independentistes i l’expresident Puigdemont a l’organisme.

Els republicans, a la taula

L’assistència d’Iglesias obriria també la porta a l’assistència del vicepresident de la Generalitat i dirigent d’ERC, Pere Aragonès. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, va assenyalar, dijous passat, que «seria del tot lògic» que l’adjunt a la presidència d’ERC també formés part del diàleg.