sessió de control al govern

Marlaska, sobre els permisos als presos del procés: «La llei penitenciària es compleix»

El ministre de l'Interior reitera que els funcionaris de presons estatals i catalanes «són professionals que es regeixen pel principi de legalitat»

marlaska-castro

marlaska-castro / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha reiterat aquest dimecres, amb referència als permisos de sortida dels presos condemnats del procés que «la llei penitenciària es compleix a Espanya», tant per l’administració central com per la catalana, amb les competències transferides en aquesta matèria des de fa 30 anys.

Amb aquesta «obvietat», en paraules de Marlaska, ha contestat el ministre al diputat de Vox Javier Ortega Smith, que ha demanat al Govern, en una interpel·lació urgent al ple del Congrés, les mesures de l’Executiu per garantir el compliment de la legislació penitenciària a Catalunya.

El debat arriba al ple després que les juntes de tractament de presons catalanes hagin autoritzat recentment permisos de sortida en virtut de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari a exconsellers catalans condemnats com Joaquim Forn i Dolors Bassa, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell o els líders de l’ANC i Òmnium Cultural Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, respectivament.

Competència de la Generalitat

Per a Ortega Smith, l’aplicació del 100.2 és una «evident burla» que, a més, incorre «en un exercici fraudulent de les competències transferides, ja que a la pràctica suposa saltar i esquivar les conseqüències reals d’una sentència». «Ja estan en semillibertat, els colpistes ja estan al carrer», ha denunciat el diputat de Vox, que ha retret al ministre de l’Interior «la greu irresponsabilitat» d’autoritzar el trasllat a presons catalanes dels processats abans que es dictés la sentència.

«Fomentar notícies falses és una gravíssima irresponsabilitat, les seves afirmacions, si no són falses són incorrectes», ha replicat el ministre, que ha fet servir bona part de la seva intervenció per explicar el funcionament del sistema penitenciaris espanyol i les seves garanties jurídiques. Grande-Marlaska ha deixat clar que tant els funcionaris de presons dependents de l’administració central com també els de la Generalitat «són professionals que es regeixen pel principi de legalitat».

Notícies relacionades

Ha defensat que les juntes de tractament són òrgans col·legiats que treballen amb criteris tècnics i jurídics i que existeix un control de les seves decisions per part dels jutjats de vigilància penitenciària i de la Fiscalia, si així ho estima.  «Les seves expressions transcendeixen la crítica respectable a una sentència o al Govern, ofenen els empleats d’Institucions Penitenciàries estatals i autonòmics, els jutges, la fiscalia i la sala segona del Tribunal Suprem», ha criticat el ministre abans d’insistir que va ser aquesta sala la que va autoritzar el trasllat a presons catalans dels acusats.

Les paraules del ministre no han convençut el diputat de Vox. «El que ofèn els espanyols és que ens prenguin per estúpids, que es riguin a la nostra cara i que es financi a partits colpistes». «Li demano rigor polític perquè sap que Espanya és un Estat de Dret, rigor jurídic abans de parlar alegrement de legislació penitenciària i rigor ètic, perquè les seves acusacions falten el respecte a desenes de jutges de vigilància, a les juntes de tractament i sobretot a funcionaris de presons», ha conclòs Grande-Marlaska.