La Generalitat obre el camí per a la semillibertat dels presos del procés

La Conselleria de Justícia classifica en segon grau penitenciari els dirigents independentistes empresonats

En les seves resolucions recorda que existeixen vies legals per al progressiu retorn dels reus a la vida al carrer

20200109 468653 presos2gradoe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria de Justícia ha atorgat el segon grau penitenciari a Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Joquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carmen Forcadell, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, els dirigents independentistes condemnats pel procés. Aquest règim, el més habitual entre la població reclusa, els permetrà l’accés, sempre que hagin complert una quarta part de la condemna, a permisos penitenciaris, alhora que facilita la possibilitat que puguin acollir-se a l’article 100.2 del reglament penitenciari, que els permetria abandonar la presó per treballar o per a tasques de voluntariat. D’aquesta manera, Cuixart i Sànchez podran sol·licitar ja un permís de dies la pròxima setmana, després d’haver complert a la presó el període establert per obtenir-lo.

141019 sentencia 16 9 / periodico

Totes les resolucions remarquen un procés d’inserció favorable, però el ponderen tenint en compte la durada de les penes, entre 9 i 13 anys de presó. No obstant, el servei de classificació recorda a les juntes de tractament que, com estableixen diversos articles de la legislació penitenciària, el règim de vida en segon grau també permet l’inici progressiu del retorn dels condemnats a la vida en llibertat. És a dir, obre la porta a l’aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari, el mateix que se li va atorgar a Oriol Pujol perquè pogués sortir de la presó durant la jornada laboral.

D’aquesta manera, l’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, compost per cinc juristes i cinc psicòlegs, ha avalat la proposta formulada l’11 de desembre per les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Mas d’Enric (el Catllar), en relació amb Forcadell; Puig de les Basses (Figueres), sobre Dolors Bassa, i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), respecte a Junqueras, Turull, Romeva, Rull, Forn, Cuixart i Sànchez.  Els acords de la junta de tractament d’aquestes presons es van produir després d’un «intens debat», de falta d’unanimitat i d’un resultat ajustat.

Revisió en sis mesos

Tal com estableix el reglament penitenciari, des d’aquest dijous, quan s’ha notificat als dirigents independentistes la decisió, s’obre un màxim de mig any perquè les juntes de tractament revisin cada un dels casos i, si ho consideren convenient, es dirigeixin de nou al servei de classificació per proposar un canvi.

Notícies relacionades

El Departament de Justícia ha recordat en un comunicat que la classificació en segon grau penitenciari es pot recórrer davant el jutge de vigilància penitenciària i que la decisió d’aquest magistrat, al seu torn, pot recórrer-se, en última instància, davant el tribunal sentenciador, que, en el cas del procés, és el Tribunal Suprem.

Precisament la classificació penitenciària va provocar un xoc entre ERC i JxCat. Les defenses dels dirigents independentistes empresonats ja van preveure que les juntes de tractament proposarien el segon grau i van anunciar que no recorrerien, i des de JxCat, el seu advocat, Jordi Pina, va mostrar el ferm convenciment que la classificació hauria de ser de tercer grau, cosa que no ha passat. 

¿QUÈ ÉS EL SEGON GRAU PENITENCIARI?

¿Com es decideix el grau?