CONSELL DE MINISTRES

El Govern central manté la seva aposta per convocar al més aviat possible la taula amb la Generalitat

L'Executiu reafirma el seu compromís que l'organisme es reuneixi al llarg d'aquest mes

La Moncloa atribueix a l'«estratègia electoral» la falta de pressa de Torra i la seva insistència en el mediador

nadeu car 1200

nadeu car 1200

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

Els terminis no han variat a ulls del Govern central. Quan Pedro Sánchez es va reunir amb Quim Torra a Barcelona, el 7 de febrer, el president va anunciar que la taula de negociació amb la Generalitat per abordar el «conflicte polític» a Catalunya s’anava a reunir al llarg d’aquest mes. Però els dies passen i no hi ha cap convocatòria prevista, mentre augmenta l’enfrontament entre JxCat i ERC. Tampoc se sap qui participarà en aquesta primera cita, més enllà de Sánchez i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, per part del Govern central, i Torra per part de l’Executiu català. Davant dels dubtes creats, la ministra d’Hisenda i portaveu de la Moncloa, María Jesús Montero, ha reafirmat la seva aposta perquè la trobada tingui lloc al febrer.

Notícies relacionades

«El compromís del Govern central és convocar la taula al llarg d’aquest mes», ha dit Montero. Els gabinets de Sánchez i Torra, ha afegit, mantenen els contactes per fixar l’ordre del dia i els integrants de la taula. La ministra ha evitat valorar les topades entre JxCat i ERC, socis en la Generalitat, i ha tornat a rebutjar que un relator, o mediador, tingui un seient a la taula de negociació, pactada pel PSOE amb els republicans a canvi de la seva abstenció en la investidura. «No entenem que aquesta figura sigui necessària. Els relators seran tots els ciutadans, que seran testimonis dels avenços que es produiran en aquesta taula. No esperem fruits a curt termini, però cal buscar passos de bona fe que permetin punts de trobada», ha explicat Montero.

La Moncloa considera que JxCat ha de deixar de banda l’«estratègia electoral» sobre aquest assumpte. Fins ara, Torra ha anat mantenint una actitud entre escèptica i crítica davant de la taula de diàleg, i la seva exigència d’un relator suposa un pal a la roda que ERC no comparteix. Però el Govern creu que postconvergents i republicans s’acabaran posant d’acord en els pròxims dies, malgrat que la portaveu del Govern, Meritxell Budó, molt pròxima a Torra, ha refredat aquest dimarts la imminència de la reunió de la taula.