EL LABERINT CATALÀ

JxCat i ERC avancen en un acord sobre la taula de diàleg

La negociació amb el Govern central, pendent del relator i les delegacions

La Moncloa s'avé a una cita imminent i Torra demana ara no tenir pressa

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Xabier Barrena / Fidel Masreal / Juan Ruiz

Els partits i entitats independentistes estan convertint en un serial polític la seva negociació interna sobre com ha de ser la taula de negociació amb el Govern del PSOE. El secretisme decretat pels sobiranistes ha convertit les qüestions prèvies a la negociació en una obsessiva qüestió única i central de la política catalana. Amb versions diferents i un lent avenç. A Esquerra Republicana asseguren que la figura del mediador no serà motiu de ruptura interna perquè el president Torra no boicotejarà l’inici del diàleg i que estan acordats els continguts que s’han de traslladar a l’Executiu del PSOE. Però a JxCat insisteixen que tot continua igual quant al relator. Els dos partits admeten que tampoc està decidit qui formarà la part catalana en una taula que el Govern català no té pressa a convocar mentre que a la Moncloa insisteixen que estan disposats a celebrar la pròxima setmana.

El cert és que, segons constaten en el Govern central, la controvèrsia del relator s’ha convertit en una evident arma llancívola en el clima preelectoral que es viu a Catalunya. La prova, el xoc dialèctic entre Laura Borràs (JxCat) i Gabriel Rufián (ERC) aquest dimarts al Congres. Mentre la diputada ha insistit que és una «obligació» que existeixi la figura del relator –i JxCat ha insistit durant tot el dia que és necessària per «no perdre el temps ni prendre el pèl a la gent–, el republicà replicava que exigir aquesta figura és afegir «pressió» a una taula que ni encara està convocada.

En aquest context, la roda de premsa posterior a la reunió del Govern s’ha convertit en una partida de frontó en la qual gairebé totes les preguntes s’han centrat en aquest assumpte i les respostes de la portaveu i consellera de Presidència, Meritxell Budó, s’han limitat a afirmar que no ha sigut Torra el que s’ha compromès a reunir la taula aquest mes.

«No ens apressa el calendari, sinó que les coses surtin bé i garantir l’èxit de la taula de negociació, que es resolgui el conflicte; no és una qüestió de dies, presses, de calendari, sinó de voluntat política», ha conclòs Budó, que ha sigut fidel al secretisme acordat i s’ha negat a donar detalls sobre la negociació interna entre independentistes.

De nou, el mediador

La portaveu ha recordat l’acord del Parlament, votat per JxCat, ERC –que no veu imprescindible el mediador– i la CUP, que considerava necessària aquesta figura. «El president Torra s’ha fet seu el mandat del Parlament, que la figura és necessària per garantir l’èxit de les converses», ha apuntat. I, sobre si es tracta d’una condició sine qua non, no s’ha mogut de la idea de «garantir l’èxit de la taula de negociació, i amb el màxim consens polític en la part catalana».

Notícies relacionades

La portaveu ha apuntat que en la reunió del Govern de la setmana que ve s’analitzarà un esborrany amb les qüestions que la Generalitat vol plantejar en l’ordre del dia de la reunió de la comissió bilateral per enviar-lo al Govern central per treballar en aquesta cita, paral·lela a la taula política, que ha d’abordar qüestions competencials.

L’altre mediador

Preguntada sobre el demolidor informe del mediador especial de les Nacions Unides sobre la pobresa extrema, Philip Alstom, sobre la situació de la pobresa en el conjunt del país, Budó ha afirmat breument que la qüestió no ha sigut abordada en el Consell Executiu. «No hem tingut cap consideració», ha conclòs la portaveu. Mentrestant, el serial intern independentista preveu continuar viu almenys durant uns quants dies. L’únic que posa d’acord a gairebé tots és que la primera reunió de la taula no és imminent.