ELECCIONS AUTONÒMIQUES

El pacte del PP i Cs encalla a Galícia i avança al País Basc

Casado insisteix davant d'Arrimadas que no renuncia a anar sol amb les seves sigles a la Xunta

Feijóo acusa la dirigent taronja d'utilitzar-lo per guanyar focus en les primàries

casado-arrimadas

casado-arrimadas

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El president del PP, Pablo Casado, i la portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, es van reunir aquest dimarts a la tarda al Congrés per negociar les possibles coalicions electorals per presentar-se a Galícia i el País Basc, el 5 d’abril, i a Catalunya, encara en una data per determinar. No era la primera vegada que es veien per aquesta raó, però Arrimadas va voler donar a conèixer la trobada. Per al president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, la dirigent liberal està aprofitant aquests contactes per fer la seva pròpia campanya interna: Ciutadans elegirà en tres setmanes el successor d’Albert Rivera i, ara per ara, ella és l’única candidata a falta que Francisco Igea, vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, decideixi si fa el pas.

Casado i Arrimadas van sortir de la reunió remarcant que les negociacions havien avançat a Euskadi i continuaven encallades a Galícia. Catalunya, tot i que la portaveu taronja vulgui també incloure’l en aquestes negociacions, és probable que es quedi per a una segona fase, segons fonts de la direcció del PP.

Al País Basc la forma de coalició com a tal satisfà tots dos. Ciutadans en aquesta comunitat és pràcticament irrellevant, sense representació parlamentària i escassa presència en els municipis, i el PP té nou dels 75 escons de la Cambra basca. Els dos partits donen per fet l’entesa a Euskadi, tot i que els populars es resisteixen que l’aliança es digui Millor Units, la proposta de Ciutadans. Sí que queda clar, va assegurar la cúpula conservadora, que el candidat serà el popular Alfonso Alonso. Hauran de registrar el nom, sigui el que sigui, abans que acabi divendres que ve, perquè així ho marca la normativa electoral. Més temps tindran (fins a l’1 de març) per elaborar les llistes electorals i col·locar els seus candidats en un lloc o un altre.

Notícies relacionades

A Galícia, no obstant, Casado va incidir en el mateix missatge dels últims dies: la coalició no és una opció, ja que ni Feijóo ni ell estan disposats a presentar-se amb res diferent d’una papereta en la qual només es llegeixi «PP». El secretari general dels populars, Teodoro García Egea, va acompanyar la reunió a Casado i, després davant de la premsa, va destacar que li havien «allargat la mà» per negociar una fórmula «més enllà» de la coalició. Fonts de la direcció van aclarir després que es refereixen a la possibilitat que els representants de Ciutadans s’integrin a la llista de Feijóo, com aquest mateix els ha ofert ja. 

Arrimadas va anunciar que telefonarà al president de la Xunta per intentar convèncer-lo. El líder gallec va fer broma després a la Corunya sobre aquest avís. «Comprenc que els companys de Ciutadans estan en una fase precongressual i que hi ha més d’una persona que es presenta a liderar Ciutadans», va dir donant a entendre que Arrimadas continua sense assumir la negativa del PP a una coalició a Galícia per guanyar focus.