REUNIÓ A BARCELONA

Sánchez vol aguantar l'envit de Torra per aplanar el diàleg

La Moncloa evitarà aquest dijous enredar-se en la resposta a la independència i prioritzarà els temes tangibles

El president busca ferir les expectatives d'ERC amb la idea que el Govern no té voluntat negociadora

nadeu car 1200

nadeu car 1200

3
Es llegeix en minuts
J. Ruiz Sierra / I. Mármol / F. Masreal

El més important de la reunió que mantindran aquest dijous a Barcelona Pedro Sánchez i Quim Torra, expliquen a la Moncloa, és la mateixa reunió. Fa dies que el Govern rebaixa les expectatives sobre el contingut de la cita i no n’espera assoliments concrets, com fixar la data de la taula de diàleg. «No hi haurà grans anuncis, el substancial és la trobada, que desembussa una situació enquistada», reconeixen fonts governamentals. Sí hi haurà, insisteixen, una imatge de gran força simbòlica: el cap de l’Executiu i el del Govern asseguts cara a cara al Palau de la Generalitat, durant una trobada que els socialistes busquen que serveixi per aplanar el diàleg posterior. Així doncs, Sánchez, expliquen en el seu entorn, no buscarà la confrontació. Al contrari. El president del Govern evitarà donar un sonor cop de porta a Torra davant la seva defensa del dret d’autodeterminació.

Sánchez rebutjarà el referèndum sobre la independència de Catalunya i l’amnistia dels presos del procés, remarquen les mateixes fonts, i li dirà que aquesta via «no condueix a cap lloc», però no donarà per conclosa allà la reunió ni oferirà arguments que serveixin a Torra per assegurar que el diàleg és inútil. La Moncloa vol que aquest sigui el primer pas d’un llarg camí, que porti a rebaixar el conflicte, aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat i potser fins i tot a convocar una consulta a Catalunya sobre un nou Estatut, tot i que aquesta última és una possibilitat que ara mateix es veu molt llunyana.

I per a això, expliquen els socialistes, és «fonamental» evitar que Torra tingui excuses per encegar el diàleg. El president de la Generalitat s’ha mostrat entre crític i escèptic amb la taula de negociació entre governs pactada pel PSOE i ERC a canvi de l’abstenció dels republicans en la investidura de Sánchez. El seu objectiu, expliquen fonts de Presidència de la Generalitat, és posar en evidència la presumpta falta de voluntat negociadora de Sánchez i d’aquesta manera clavar un cop a l’estratègia pactista d’ERC, el principal rival de JxCat en les pròximes eleccions catalanes, que encara no tenen data. Com més allargui Torra la cita amb les urnes, més dificultarà l’aval dels republicans als comptes de l’Estat. En plena precampanya, competint per l’electorat independentista, un gest d’aquest tipus podria restar recolzaments als d’Oriol Junqueras.

Ampliar el focus

Sánchez, que no vol picar aquest ham, intentarà ampliar el camp de joc de la reunió, transmetent al president de la Generalitat que hi ha molts assumptes sobre els quals poden entendre’s. «Assumptes que afecten directament els catalans», expliquen a la Moncloa, com les iniciatives socials que vol aprovar el Govern de coalició entre el PSOE i Podem, el finançament autonòmic, les inversions i els beneficis per a Catalunya dels Pressupostos de l’Estat.

Tot i que el president viatjarà amb la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, la Moncloa preveu que sigui el mateix Sánchez qui comparegui al terme de la reunió. Encara està per decidir si Torra sortirà a la roda de premsa en primer o en segon lloc i si el cap de l’Executiu compareixerà des del Palau de la Generalitat o des de la Delegació del Govern.

Notícies relacionades

Les reunions que el cap de l’Executiu mantindrà a Barcelona després de la cita amb Torra, que es prolongaran fins divendres al migdia, busquen el mateix objectiu: mostrar que a Catalunya no tot és autodeterminació, que hi ha més mirades, altres sectors i interessos amb reivindicacions diferents. En aquesta agenda ampliada, Sánchez es reunirà dijous a la tarda amb el fòrum d’emprenedors Barcelona Global, amb les petites i mitjanes empreses de Catalunya (Pimec), amb la UGT i CCOO i amb la cúpula del PSC. Divendres, té previstes trobades amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i amb la presidenta de la Diputació i alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín. També participarà en un acte amb la patronal catalana, Foment del Treball.

Menys aldarulls

El Govern augura que el clima als carrers de Barcelona estarà menys agitat que en anteriors ocasions i que no es viurà una atmosfera de protesta massiva com la que va patir durant la celebració del Consell de Ministres a la capital catalana, el desembre del 2018. Els socialistes es van sentir llavors en un ambient «hostil», que el president va tornar a percebre quan va visitar els agents ferits per la violència als carrers com a resposta a la sentència del procés.  «Sembla que a poc a poc es van calmant les aigües», opinen fonts governamentals.