EL TAULER CATALÀ

El Parlament recorrerà davant del Suprem la inhabilitació de Torra com a diputat

El tràmit prospera amb el recolzament d'independentistes i comuns i l'abstenció del PSC

20200205 472880 parlemente 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Parlament ha aprovat aquest dimecres recórrer la inhabilitació del president Quim Torra com a diputat. El recurs del Parlament, elaborat pels lletrats de la Cambra catalana, havia generat l’enèsima confrontació interna entre sectors de l’independentisme a l’assenyalar primer que podria deixar de ser president si no és diputat i després aclarir que era un «dubte interpretatiu». Dimarts, durant hores, JxCat no va aclarir el sentit del vot, però, al conèixer-se que es modificaria el recurs (no hi haurà petició de mesures cautelars), els postconvergents van decidir que votarien favorablement, garantint que la iniciativa prosperés amb el recolzament d’independentistes i comuns. El PSC s’ha abstingut, mentre que el PP i Cs han votat en contra.

«Estratègia política, fermesa i estratègia jurídica, però siguem conscients que l’estratègia jurídica sense fermesa política no és el camí», ha advertit Josep Costa (JxCat) en el ple. El republicà Marc Sanglas ha lamentat que el que havia de ser un tràmit s’hagi convertit en un debat polític sobre si Torra és o no president. «Evidentment ho és. I ho serà mentre els ciutadans ho vulguin. Només aquesta Cambra pot posar o treure presidents».

La resta de grups van aprofitar per endinsar-se en el nou embolic dels socis de Govern. Començant per la CUP, que va criticar a les altres formacions independentistes que «diguin cada dia una cosa diferent». «És el que ha sigut el procés fins avui, la crònica d’una mort anunciada», va sentenciar Carles Riera, que va reclamar a ERC i JxCat donar una resposta en el moment en què la sentència sigui ferma: «El problema no és jurídic, el problema és polític».

«Degraden vostès la qualitat democràtica de Catalunya i d’aquest mateix Parlament. Quina republiqueta de privilegis si vostès els separatistes arribessin a apoderar-se alguna vegada de Catalunya. Sort que no és la republiqueta de Puigdemont i estem els de Cs per defensar la democràcia», ha etzibat Carlos Carrizosa. Tant el diputat de Cs com el popular Daniel Serrano han defensat que Torra «no és president de la Generalitat».

Notícies relacionades

La diputada dels comuns, Marta Ribas, ha avisat a Cs que el que cal fer és «fer fora Torra a les urnes». «Al final seran vostès posant impediments els que facin que no es puguin fer ja aquestes eleccions», ha dit insinuant que podrien portar els pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries i allargar així la seva aprovació i, per tant, els comicis. «Convoquin immediatament, just després, les eleccions ràpidament i urgentment que necessitem com a país», ha conclòs dirigint-se al Govern.

Des del PSC, Ferran Pedret ha defensat que es presenti aquest recurs si així ho considera el ple: «No bloquejarem que la Cambra, defensant els arguments que ha de defensar, acudeixi a posar un recurs on toca», ha apuntat, i ha criticat que JxCat i ERC segueixin amb la «sobreactuació i la grandiloqüència» de «desobediències simbòliques». «El que es diagnostica com a esgotat, sense projecte, dividit, amb el president desautoritzat, posi fi convocant les eleccions al més aviat possible», ha conclòs.