Junqueras, Sànchez, Forn i Mas no declararan en el judici de Trapero

L'advocada del major renuncia al seu testimoni i no els proposava cap altra part, per la qual cosa queden fora

El secretari del número dos de Baena insisteix que l'excap dels Mossos «assessorava» el Govern

zentauroepp51850647 trapero200121154736

zentauroepp51850647 trapero200121154736 / Senyal Audiencia Nacional

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El judici que se segueix a l’Audiència Nacional contra el major Josep Lluís Trapero i l’excúpula política dels Mossos va entrar aquesta setmana en una nova etapa, en la qual han començat a desfilar per la seu del tribunal de San Fernando de Henares guàrdies civils que van participar en diferents atestats i registres. De la llista de testimonis han caigut el president d’ERC, Oriol Junqueras, l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, tots tres condemnats pel Tribunal Suprem a penes d’entre 8 i 13 anys de presó per sedició

Tampoc haurà de comparèixer al polígon industrial on se celebra la vista en la qual Trapero, l’exsecretari general d’Interior de la Generalitat César Puig, l’exdirector general dels Mossos Pere Soler i el que va ser president de la Generalitat Artur Mas. La defensa de Trapero, que exerceix l’advocada Olga Tubau, era l’única part que havia sol·licitat el testimoni de tots quatre i després d’escoltar el principal investigador dels procediments oberts contra el procés, el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, va optar per renunciar-hi. Al no haver-los sol·licitat una altra defensa o la fiscalia, automàticament queden exclosos de la testifical del judici. 

Tubau també va renunciar al testimoni de l’exconseller d’Interior Jordi Jané, però com també ho havia sol·licitat la defensa de Puig, tret que ella decideixi prescindir de la seva declaració, sí que haurà de declarar en el judici, el que preveu per a l’últim tram de la prova testifical. 

Inconscientment

Durant aquest dimarts van comparèixer diversos guàrdies civils que van participar en diferents diligències d’investigació. El número dos de Baena va insistir en la línia del seu superior i va destacar l’ascens a major que era «vitalici» per afegir que les seves sospites passen per entendre que ell «assessorava el Govern en matèria de seguretat», tot i que ho fes «de manera inconscient». Va afirmar que els Mossos, com el CTTI formaven part de les estructures ja existents que es van posar al servei de les finalitats independentistes. 

Notícies relacionades

El guàrdia civil també va mostrar la seva sorpresa per la protesta que es van trobar durant els registres ordenats pel Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona el 20 de setembre del 2007, en què va resultar impossible traslladar els arrestats al registre de les seves oficines a la Conselleria d’Economia. «Havíem tingut operació anticorrupció d’alt nivell i no hi havia hagut una protesta semblant», va assegurar.

Més endavant, el motiu de la seva sorpresa va ser que resultés impossible fer un passadís per als arrestats de l’Anubis i que el llavors vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, hi accedís sense problema.