Sturgeon: «Catalunya és la prova que si el procés no és legal no porta a la independència»

La líder escocesa ha intensificat la seva petició perquè se celebri un nou referèndum d'independència

Es llegeix en minuts

Remei Calabuig / Efe / Edinburgo

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha descartat seguir l’exemple català d’actuar de forma unilateral per aconseguir un referèndum. A causa de les comparacions que de vegades s’exerceixen amb el moviment independentista català, la dirigent escocesa va deixar clar que no pretén utilitzar la via unilateral, de què va dir que «no condueix a la independència».

«He descartat un referèndum il·legal, si algú el vol, de mi no l’obtindrà. Catalunya és la prova que si el procés no té legitimitat ni legalitat no pot conduir a la independència» va dir.

Per primera vegada, va deixar la porta oberta a estudiar la possibilitat que el Parlament escocès pogués convocar un «referèndum consultiu», que no tindria valor legal, per la qual cosa va assegurar que no és una prioritat, ja que podria fer «retrocedir» el moviment.

«Utilitzar les energies de manera diferent»

«La meva posició en aquesta etapa és que hem d’utilitzar les nostres energies de manera diferent. Hem de centrar-nos a construir i guanyar l’argument polític en favor de la independència», va afirmar.

Et pot interesar

A finals d’any, el Parlament escocès va aprovar la llei de referèndums que li permetria organitzar una consulta, però tot això pot quedar en res si el Govern del conservador Boris Johnson manté el rebuig de transferir-li els poders que posarien un referèndum legal en mans de la cambra regional.

Sturgeon es va mostrar convençuda que aquesta negativa no pot sostenir-se indefinidament i va dir que si aquest any no s’aconsegueix una consulta, es farà després de les eleccions autònomes del maig del 2021.