FINANÇAMENT DEL PARTIT

Vox admet que va rebre diners de l'exili iranià per a la campanya de les eleccions europees del 2014

El portaveu del partit, Espinosa de los Monteros, reconeix que va cobrar «molt breument» i nega haver rebut un sou durant vuit mesos

GRAF019. MADRID, 28/01/2020.- El portavoz de Vox en Congreso, Iván Espinosa de los Monteros, en rueda de prensa tras la reunión de la Junta de Portavoces, este martes en Madrid. EFE/Javier Lizón

GRAF019. MADRID, 28/01/2020.- El portavoz de Vox en Congreso, Iván Espinosa de los Monteros, en rueda de prensa tras la reunión de la Junta de Portavoces, este martes en Madrid. EFE/Javier Lizón / Javier Lizón (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha admès que la campanya de les eleccions europees del 2014 va estar finançada en un 80% per donacions procedents de l’exili iranià. ‘El País’ publica que tant Espinosa de los Monteros com el president del partit, Santiago Abascal, van rebre una nòmina de la formació entre el febrer i l’octubre del 2014. En el cas de l’actual portaveu al Congrés, assegura que el salari va ser de 2.300 euros nets mensuals, uns 3.083 bruts.

Espinosa de los Monteros ha reconegut aquest dimarts que va cobrar «molt breument» de Vox durant la campanya per a les eleccions europees del 2014, que va estar finançada en un 80% per donacions provinents de l’exili iranià, però nega haver rebut un sou durant vuit mesos.

800.000 euros de l’exili iranià

El portaveu parlamentari de Vox ha explicat als mitjans de comunicació abans de la reunió de la Junta de Portaveus del Congrés que la campanya de Vox al Parlament Europeu del 2014, amb Alejo Vidal-Quadras com a candidat, va ser finançada en un 20% per donacions d’afiliats del partit i el 80% restant per «l’exili persa». En concret, les donacions d’afiliats i simpatitzants van ser de 200.000 euros, mentre que les de l’exili iranià van sumar uns altres 800.000 euros, segons ha detallat a Twitter.

Aquest finançament va ser «absolutament legal», segons ha defensat Espinosa de los Monteros, i es va rebre de manera «molt transparent» per part de persones «perfectament identificades». «Advocats, metges i consultors que viuen a Occident i s’oposen al règim totalitari i terrorista dels aiatol·làs de l’Iran», ha resumit.

Nega haver cobrat un salari durant vuit mesos

D’aquest finançament, ha reconegut que ell va cobrar «molt breument» per participar en la campanya electoral de Vox i després va estar «dos anys sense cobrar». «No vaig cobrar el salari durant vuit mesos», ha assegurat.

Espinosa de los Monteros ha rebutjat aquestes afirmacions, que creu que només tenen l’objectiu de «tapar la veritable notícia», que, segons el seu parer, és el finançament de Podem amb fons «provinents de règims totalitaris amb vincles amb el terrorisme».

Segons ha insistit, el finançament de Vox s’ha fet sempre «d’acord amb la legislació». En el cas de les eleccions al Parlament Europeu del 2014 «sense gaire èxit», ja que Vox no va obtenir representació a l’Eurocambra.

A més, ha garantit que els cinc anys següents el partit es va mantenir només amb les quotes i donacions dels seus afiliats i només van cobrar una nòmina un grup «molt reduït de persones», mentre que la majoria col·laboraven de manera voluntària.

En Comú parla de «terrorisme iranià» 

El dirigent d’En Comú Gerardo Pisarello considera demostrat que Vox ha rebut finançament «del terrorisme iranià» i que, per tant, no pot «donar lliçons» als altres: «Veuen la palla a l’ull aliè, però no el finançament terrorista iranià en el propi», ha comentat al Congrés.

Pisarello ha fet referència a les informacions sobre la contribució de l’exili iranià a Vox i l’ha contrastat amb les constants denúncies del partit de Santiago Abascal per les relacions econòmiques de membres de Podem amb el règim veneçolà.

Notícies relacionades

Segons el seu parer, «Vox és una força finançada pel terrorisme iranià» i aquests diners, han afegit, no els va rebre «per casualitat», sinó que han sigut utilitzats per «bloquejar una agenda progressista, utilitzar les clavegueres mediàtiques i polítiques i finançar notícies falses per evitar que es parli de l’important, com la pujada del salari mínim, les pensions i l’agenda social».

«No deixarem que ens doni lliçons l’extrema dreta, que rep finançament del terrorisme iranià per bloquejar l’agenda de canvi –ha assenyalat–. L’extrema dreta és la que ha utilitzat les vies judicials per perseguir els adversaris polítics».