FINANÇAMENT DE PARTITS

El PP insta el Tribunal de Comptes a investigar Vox

Els ultres haurien rebut un milió d'euros de l'exili iranià per a la seva fundació, segons 'El País'

Els populars encara no han decidit si demanaran la compareixença del partit d'Abascal al Senat

zentauroepp46539562 madrid 14 01 2019  santiago abascal  presidente de vox  en e190114105334

zentauroepp46539562 madrid 14 01 2019 santiago abascal presidente de vox en e190114105334 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PP considera "alarmant" que Vox s’hagi pogut finançar a través del’exili iranià. No només d’aquí procedirien els fons de la campanya per a les últimes eleccions europees del partit ultra, sinó també els que van fer possible la seva fundació. Per això, els populars insten el Tribunal de Comptes a investigar aquests suposats vincles, tot i que no aclareixen si demanaran a la força que li ha donat la clau per governar amb Cs Andalusia que doni explicacions alSenat

El partit que lidera Santiago Abascal hauria nascut amb una aportació d’un milió d’euros de l’exili iranià, segons va avançar el diari 'El País’. Les transferències internacionals dels seguidors del Consell Nacional de la Resistència de l’Iran (CNRI) haurien acabat, apunta aquesta informació, en una caixa comuna que va servir per abonar salaris, fiances i lloguers des dels orígens del partit d’extrema dreta, el 2013.

El PP veu amb preocupació que grups de pressió estrangers "participin en el finançament de partits espanyols". Però de moment, la vicesecretària de Comunicació, Marta González, va deixar en mans del Tribunal de Comptes la investigació dels números de Vox, al considerar que és a aquest l’òrgan a qui correspon fer-ho. En una roda de premsa posterior a la reunió del Comitè de Direcció dels populars, va dir que el partit no ha decidit encara si, com vol el PSOE, demanarà la compareixença de Vox en la comissió de partits de la Cambra alta, on el PP té majoria absoluta, perquè expliqui l’origen del seu finançament. 

Fa una setmana, la mateixa González, que ja va qualificar de "preocupant" que l’exili iranià pogués finançar la campanya d’ Aleix Vidal-Quadras per a les europees del 2014, va dir que el PP estudiava demanar més dades a Vox. Ara per ara, no obstant, i tot i que diu no tancar aquesta porta, creu que ha de ser el Tribunal de Comptes qui intervingui en l’assumpte i demani "respostes" a la força d’ultradreta. 

Donatius "transparents"

El mateix secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, va reconèixer el passat dia 13 que el seu partit va rebre per a aquella campanya donatius individuals, que mai van superar el màxim permès, de "dissidents contraris a la dictadura teocràtica de l’Iran" i que ho van posar "en coneixement del Tribunal de Comptes perquè analitzés que complien amb la legalitat". Aquestes aportacions van ser, va afirmar, "legals i transparents".

Notícies relacionades

Les noves informacions apunten que l’exili iranià hauria finançat també la fiança i el lloguer de la cèntrica seu de la formació al carrer Diego de León de Madrid, els salaris de la plantilla, el sou d’Abascal –que el 2014 ocupava el càrrec de secretari general–, mobles i ordinadors. 

Vox ha fet públic aquest dilluns un comunicat en el qual, després de l’enrenou per l’origen del seu finançament, assegura que no rep "cap mena de subvenció pública" i que es finança amb la quota dels seus afiliats per realitzar la seva activitat política. En la nota, assenyala que en els últims 12 mesos ha multiplicat per sis el seu nombre d’afiliats, que superen els 30.000.

Temes:

Vox