CRISI VENEÇOLANA

Ábalos va rebre dilluns un ministre de Maduro sense donar publicitat a la trobada

Guaidó assegura que «encara no està descartat» que passi per Espanya durant la seva actual gira europea

15/12/2019 El secretario de Organización del PSOE y ministro de Fomento en funciones, José Luís Ábalos, en el 14 Congreso del PSC este domingo

15/12/2019 El secretario de Organización del PSOE y ministro de Fomento en funciones, José Luís Ábalos, en el 14 Congreso del PSC este domingo / PAU VENTEO (EUROPA PRESS) (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va rebre aquest dilluns, a la seu del seu departament, el responsable de Turisme del Govern veneçolà de Nicolás Maduro sense que cap de les dues parts donés publicitat a aquesta trobada.

Fonts del departament que dirigeix Ábalos han confirmat a Europa Press la reunió, que va versar sobre «transport aeri» i que va sorgir amb motiu de la presència del ministre veneçolà, Félix Plasencia, a Madrid per visitar la fira Fitur.

Les mateixes fonts han recordat que, en els últims mesos, Ábalos, en la seva qualitat de secretari d’Organització del PSOE, s’ha entrevistat en sis ocasions amb representants del líder opositor, Juan Guaidó, reconegut per Espanya com a president interí de Veneçuela. En dues d’aquestes ocasions, Ábalos va conversar per telèfon amb Guaidó.

Diplomàcia creativa

Des que Espanya va reconèixer Guaidó  president interí de Veneçuela, el Govern de Pedro Sánchez ha desenvolupat el que l’exministre d’Exteriors Josep Borrell va denominar diplomàcia «creativa», que consistia a combinar els contactes amb l’entorn de Guaidó i mantenir la relació amb el règim de Maduro, que reté de facto el poder a Veneçuela.

De fet, Borrell es va veure des d’aleshores en almenys dues ocasions amb el ministre d’Exteriors veneçolà, Jorge Arreaza. La successora de Borrell, Arancha González Laya, pensa rebre durant aquests pròxims dies Guaidó, amb motiu de la seva visita a Espanya, tot i que encara no està confirmada.

Guaidó ha assegurat aquest dijous que «encara no està descartat» que passi per Espanya durant la seva actual gira europea, i que continua en contacte amb les autoritats espanyoles per intentar quadrar les agendes. «Estem parlant. Encara no està descartat», va declarar a Efe després d’intervenir davant dels participants en la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial a Davos.

«Amb Espanya tenim molt bones relacions. Insistirem a intentar coincidir en l’agenda; és un tema d’agenda», va afegir sobre el mateix assumpte en una trobada posterior amb un grup restringit de corresponsals internacionals.

Pressió interna prioritària

Guaidó va indicar, no obstant, que ha de tornar aviat a Caracas. «Per a mi cada dia fora de Veneçuela representa un risc addicional, perquè com vostès saben privilegiem la pressió interna; cada dia és un risc per a tots els sectors», va comentar el líder de l’oposició veneçolana, que ha sigut reconegut com a president encarregat del país per gairebé 60 països, entre els quals Espanya.

Preguntat si té planejat veure l’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, va descartar aquesta possibilitat: «Per a mi no té un rol reconegut», va dir.

Notícies relacionades

Guaidó ha intervingut avui davant del Fòrum Econòmic Mundial i va mantenir una sèrie d’entrevistes bilaterals amb els primers ministres d’Àustria, Sebastian Kurz; de Grècia, Kyriakos Mitsotakis; i d’Holanda,  Mark Rutte, així com amb l’ex primer ministre britànic Tony Blair. «En alguns hi he vist molta energia i lideratge; en d’altres, una certa frustració, perquè es veu Veneçuela com un tema irresoluble», va comentar.

Però, segons la seva opinió, «el conflicte veneçolà sí que té capacitat de solució» i justament sobre això va parlar a Davos. Fonts de la seva delegació van indicar que divendres té previst viatjar a París.