omet pronunciar-se sobre la idoneïtat de l'exministra

Lesmes canvia la fórmula per revisar el nomenament de Delgado

La seva proposta omet expressament incloure la paraula 'idoneïtat' i deixa l'examen en revisió de requisits

Diversos vocals consideren que la fórmula no els impedeix mostrar la seva discrepància amb la designació

lesmes

lesmes / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La proposta d’informe que ha presentat el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, sobre decisió del Govern que la pròxima fiscal general de l’Estat sigui l’exministra de Justícia i exdiputada del PSOE Dolores Delgado omet pronunciar-se sobre la seva idoneïtat. Fonts del Poder Judicial consultades per EL PERIÓDICO confirmen que el canvi de l’ordre del dia per retirar l’expressió relativa a l’«afirmació d’idoneïtat», amb la qual s’ha convocat els vocals per al ple d’aquesta tarda, obeeix a la intenció de Lesmes de buscar el consens més gran possible a l’hora de validar la designació de Delgado.

Ho fa conscient de la controvèrsia que ha suscitat el seu nomenament a l’entendre que el CGPJ no és l’òrgan al qual correspon determinar més que si compleix els requisits previstos a l’estatut fiscal de jurista de reconeguda competència amb més de 15 anys d’experiència professional, que Delgado compleix àmpliament perquè només a l’Audiència Nacional n’ha exercit 25.

L’accidentada vida política i la mort del fiscal general José Manuel Maza ha suposat que l’actual CGPJ s’hagi hagut gairebé d’especialitzar a pronunciar-se sobre futurs responsables de la fiscalia. Fonts fiscals consultades per aquest diari destaquen que ni en el cas de Consuelo Madrigal, ni de Maza, ni de Julián Sánchez Melgar ni de María José Segarra es va ometre l’expressió «afirmació de la seva idoneïtat», malgrat haver de passar per un tràmit idèntic que el que aquesta tarda es realitzarà amb Delgado.

No obstant, alguns dels vocals consultats neguen que el canvi de nomenclatura impedeixi als vocals especialment del sector conservador mostrar la seva discrepància amb la designació tot i que hagin d’aprovar-la per complir els requisits.

A més de l’estètic que és passar del Ministeri de Justícia i la primera fila dels mítings de Pedro Sánchez a la Fiscalia General, es dona la circumstància que una de les vocals, Concepción Sáez, que durant la legislatura passada va ser nomenada gerent de la Mutualitat General Judicial, ha votat en contra dels últims nomenaments de fiscals generals a l’entendre que l’òrgan de Govern dels jutges havia d’anar més enllà de limitar-se a revisar si es té un currículum de més de 15 anys. 

Majoria conservadora

Notícies relacionades

Dels 20 vocals convocats no assistiran al ple ni Wenceslao Francisco Olea, que està de viatge a l’estranger, ni Vicente Guilarte. Tots dos van ser elegits a proposta del PP, fet que limita la majoria conservadora a 10 vocals, comptant amb Lesmes, que no sembla partidari de mostrar la seva disconformitat amb la designació de Delgado.

Pilar Sepúlveda participarà en el ple per videoconferència, ja que al trobar-se malalta no ha pogut traslladar-se a Madrid. La instal·lació del dispositiu necessari per a això ha retardat al voltant de mitja hora el començament de la reunió.