BARÒMETRE DE DESEMBRE

El PSOE tornaria a guanyar àmpliament les eleccions

El CIS atorga als socialistes una estimació de vot del 28,3% davant el 20% del PP

Els resultats de l'enquesta coincideixen amb els de les generals del 10 de novembre

20200116 469627 cisencuestae 1 31 vid 16 133512 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE tornaria a guanyar folgadament les eleccions generals, segons l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). L’estudi, dut a terme entre el 29 de novembre i el 19 de desembre a través de 4.800 entrevistes, atorga als socialistes una intenció de vot del 28,3%. El PP obté un 20%, davant el 15,2% de Vox i el 12,8% d’Unides Podem. Ciutadans, mentrestant, es queda en un 5,6%.

Els resultats de l’enquesta coincideixen amb bastanta exactitud amb els de les últimes eleccions generals, celebrades el 10 de novembre. El partit de Pedro Sánchez va obtenir llavors el 28% dels vots, davant el 20,82% de Pablo Casado, el 15,09% de Santiago Abascal i el 12% de Pablo Iglesias, que experimenta una lleugera pujada gràcies a la coalició firmada amb el PSOE. Els taronges, en canvi, continuen caient després de la dimissió del seu líder, Albert Rivera: en els comicis de fa dos mesos van obtenir el 6,79% dels vots.

Aquestes eleccions es van celebrar en un ambient molt crispat a Catalunya, on les setmanes anteriors es van viure disturbis per la condemna del Tribunal Suprem als líders del procés. L’estudi reflecteix que aquesta conjuntura va tenir impacte en el resultat de les urnes: el 24,2% dels enquestats contesten que l’ocorregut als carrers de la comunitat autònoma va influir en la seva decisió electoral. El 9,3% dels espanyols, de fet, va canviar el seu vot a favor d’un partit que «defensa més la unitat d’Espanya», davant el 4,1% que també va canviar de papereta, però per una partit que «defensa el diàleg i l’entesa a Catalunya». En canvi, l’exhumació de Francisco Franco, duta a terme el 24 d’octubre, just abans de la campanya del 10-N, només va influir en el 5,7% de l’electorat.  

L’estudi de l’organisme públic també reflecteix que el malestar amb els polítics continua batent rècords. El 49,5% dels enquestats situa la classe política entre els tres principals problemes d’Espanya, només superat per l’atur, amb un 57,4%. 

La continuïtat de Tezanos

El sondeig es coneix un dia després que es conegués la continuïtat de José Félix Tezanos al capdavant del CIS. Membre de la direcció del PSOE fins que Sánchez el va elegir per a aquest lloc, després de la moció de censura a Mariano Rajoy, la figura de Tezanos ha estat envoltada de polèmica des d’aleshores: per la seva militància socialista i pels continus canvis en la metodologia feta servir en els seus estudis demoscòpics. 

Notícies relacionades

L’octubre passat, Podem va reclamar la seva destitució per haver demanat el vot per al «bipartidisme» en un article publicat a la revista ‘Temas’, una publicació que ell mateix dirigeix i que està vinculada al PSOE. Aquesta vegada, en canvi, els morats, com a socis de Govern, han optat per mantenir el silenci davant de la continuïtat de Tezanos.  

El canvi

El president del CIS ha tornat a canviar les preguntes respecte al seu anterior baròmetre postelectoral, després de les generals del 28 d’abril. En aquella enquesta no hi va haver estimació de vot, a diferència d’ara. I el sondeig, publicat al juliol, preguntava pel recolzament a una coalició entre el PSOE i Unides Podem, una cosa que l’estudi divulgat aquest divendres no fa. Llavors, en un moment en què els socialistes es resistien a compartir el poder amb els morats, el 26,4% dels espanyols va donar suport a un Executiu conjunt d’aquest tipus, amb diferents fórmules, mentre que el 20,2% preferia un Govern dels socialistes en solitari i un 16,1% donava suport que el poder estigués compartit entre el partit de Sánchez i Ciutadans, que llavors tenia 57 diputats i ara només 10.

Temes:

CIS