baròmetre de novembre

CIS: la situació a Catalunya va influir un 43,9% dels votants del 10-N

La preocupació per la independència es va disparar després de la sentència del judici del procés, segons l'enquesta

encuesta-cis-catalunya-votaciones-10n / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un 43,9% dels espanyols van votar el 10-N influïts per la situació a Catalunya, segons es desprèn del baròmetre de novembre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). El sondeig, publicat aquest dijous també determina que més de la meitat de l’electorat (un 55,6%) no va tenir en compte aquest context.

Només un 7,4% va canviar el sentit del seu vot motivat per aquesta raó. Finalment, a un 17% que no pensava anar a votar o tenia dubtes sobre a quin partit donar el seu vot, el va incentivar per acudir a les urnes, mentre que a un 5,7% el va portar a abstenir-se.

A més, la preocupació per la independència de Catalunya es va disparar entre la ciutadania després de la sentència del procés i dels disturbis posteriors. Aquesta inquietud pel procés independentista era el quart problema nacional en vigílies de les generals. En concret, és citada com un problema al 19% dels qüestionaris, la seva tercera marca més alta des del referèndum il·legal d’octubre del 2017 (figurava llavors en el 29% i va baixar fins al 24,6% un mes després).

L’estudi es va dur a terme entre el 28 d’octubre i el 9 de novembre, i va coincidir amb la campanya electoral del 10 de novembre.

Cita PSOE-ERC

Notícies relacionades

La publicació de la dada es produeix el dia en què els equips negociadors del PSOE i d’ERC es reuneixen al Congrés, una trobada que afronten amb bona disposició. Socialistes i republicans coincideixen a transmetre que hi ha possibilitats d’arribar a un acord per desencallar la investidura de Pedro Sánchez, prevista per a mitjans de desembre, però ni els uns ni els altres s’atreveixen a anticipar com acabarà tot.

Els primers, perquè remarquen que els segons són «imprevisibles» i estan «dividits» entre els partidaris de facilitar la governabilitat i els que aposten per una línia d’enfrontament amb l’Estat. Els republicans, perquè sospiten que els socialistes no tenen la «valentia» necessària per encarar la crisi territorial.