04 jul 2020

Anar al contingut

Puigdemont demana a la UE un mecanisme per a l'autodeterminació

«Catalunya és ara un assumpte intern europeu», afirma l'expresident en la seva primera intervenció en el ple de l'Eurocambra

Silvia Martínez

Carles Puigdemont ha protagonitzat aquest dimarts la seva primera intervenció com a eurodiputat davant del ple del Parlament Europeu. L’expresident ha dedicat el minut que tenia per instar la Unió Europea a activar un «mecanisme comú democràtic per a l’autodeterminació» i per reclamar una solució política per a Catalunya.

«Avui Catalunya és un assumpte intern europeu i serà present durant la presidència croata, per això s’ha de trobar una solució política, per la via del diàleg i la negociació», ha expressat Puigdemont en la seva declaració, que ha realitzat en anglès.

L’expresident i eurodiputat ha instat la UE a «avançar». «La repressió no és una solució acceptable. El dret a l’autodeterminació és la via més democràtica de resoldre problemes territorials», ha subratllat.

Rebuig de les preguntes del PP i Cs

Després de la seva intervenció, Puigdemont ha rebutjat escoltar els eurodiputats Dolors Montserrat (PP) i Luis Garicano (Cs), que han demanat la paraula per replicar al líder independentista.

Montserrat i Garicano han recorregut a la targeta blava que preveuen les regles del Parlament Europeu per indicar que es desitja realitzar una pregunta a l’eurodiputat que està intervenint. Preguntat per la presidència de l’Eurocambra si acceptava aquestes peticions, Puigdemont s’ha limitat a respondre amb un «no».