Els Verds europeus reconeixen que Puigdemont els suposa un «problema»

El copresident del grup, Philip Lamberts, avisa que encara han de debatre si accepten la sol·licitud d'integrar-se al seu grup

Segons la seva opinió no seria lògic acceptar l'expresident i l'exconseller Toni Comín, i retreu que «mai» hagin contactat amb ell

video 3594394 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

La incorporació de Carles Puigdemont i Toni Comín al grup format pels Verds i l’Aliança Lliure Europea (ALE) al Parlament Europeu, al qual han sol·licitat adherir-se, no està garantida. El copresident del grup, Philip Lamberts, ha mostrat aquest dimarts públicament les seves reticències a incorporar aquests dos nous eurodiputats perquè considera que tenen valors oposats als del grup. «Per a nosaltres la incorporació planteja un problema, així que hi haurà converses en les pròximes setmanes per arribar a una posició», ha explicat. 

Lamberts considera que és «incongruent» que Puigdemont i Comín es recolzin constantment en els «seus millors amics belgues» de la Nova Aliança Flamenca (el partit nacionalista flamenc) però demanin alhora l’adhesió a un grup com el format pels Verds i ALE, el grup al qual pertanyen ERC i l’escocès SNP. «Crec que la lògica els hauria de conduir a seure en el grup dels seus millors amics», ha apuntat amb referència als Conservadors i Reformistes Europeu en què comparteixen grup els ultraconservadors polonesos, la N-VA i el partit d’ultradreta espanyol Vox.

En declaracions a EL PERIÓDICO, l’ecologista belga també ha retret a l’expresident català el fet que «mai» s’hagi posat en contacte directe amb ell malgrat voler incorporar-se al grup que copresideix amb l’alemanya Ska Keller. «El que és sorprenent és que Puigdemont i Comín, que parlen amb ALE, no hagin contactat amb nosaltres. Mai. El Moviment 5 Estrelles (que també ha sol·licitat la seva incorporació als Verds) des del principi ens parlen i es comporten de manera totalment correcta», ha retret en un to dur, remarcant que viu a Brussel·les i que no hauria sigut difícil. «Visc en un país que es diu Bèlgica i que no és enorme. Penso que Puigdemont pot fàcilment demanar el meu telèfon i, si és tan important per a ells acostar-se als Verds, ho hauríem sentit».

Decisió en dues o tres setmanes

Segons el seu parer, per a Puigdemont el més important des del principi ha sigut estar «extremament pròxim a la N-VA», un partit que veu cada vegada més pròxim a l’extrema dreta. «L’actitud d’ERC és clara. Volen que s’afegeixin al grup. Però això no és evident. A priori no som favorables a aquesta hipòtesi. Respecto ERC i sé que no volen ser mals camarades amb Puigdemont i Comín, però no és automàtic que aquestes persones s’incorporin al grup», ha afegit reiterant que, des de la seva opinió personal, no és lògic.

Notícies relacionades

La decisió tindrà lloc en les pròximes setmanes. Segons ha explicat, primer mantindran una reunió la setmana que ve a Brussel·les per «aprofundir en la discussió» i esperen que «en dues o tres setmanes» hi hagi decisió. El copresident dels Verds és conscient que, com més gran és un grup, més pes té a l’hemicicle, però entén també que el més important no és la mida, sinó la coherència política

«No estic content veient que el grup es convertirà en el cinquè grup o el sisè si el Fidesz (hongarès) s’uneix a l’ECR, la qual cosa no és una hipòtesi descartable, però si per guanyar mida perdem coherència em passaré la meitat del temps per explicar per què en el grup ha divergències polítiques». Això explica la prudència dels Verds davant de l’eventual incorporació del M5S i, sobretot, de Puigdemont i Comín.