després del xoc diplomàtic

La presidenta de Bolívia confia tenir «relacions d'amistat i respecte mutu» amb Espanya

Jeanine Áñez circumscriu la polèmica oberta per la presència d'agents espanyols en la residència de l'ambaixadora mexicana

jeanine

jeanine / AIZAR RALDES (AFP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La presidenta interina de Bolívia, Jeanine Áñez, ha advocat per mantenir «relacions d’amistat i respecte mutu» amb Espanya i Mèxic, després de la disputa política oberta amb els dos països després de l’entrada de diplomàtics espanyols en la residència de l’ambaixadora mexicana a La Paz.

Áñez va rebre dijous el cos diplomàtic acreditat a Bolívia, davant el qual va denunciar de nou l’«escandalós frau» de les eleccions del 20 d’octubre, en què l’Organització d’Estats Americans (OEA) va detectar «irregularitats» que van forçar la dimissió del llavors president, Evo Morales.

L’actual dirigent ha reivindicat la constitucionalitat de la seva autoproclamació –va assumir el comandament rere la cascada de dimissions que van seguir a la de Morales– i ha condemnat les «manifestacions violentes i antidemocràtiques» dels qui «es negaven a respectar la voluntat del poble i volien perpetuar-se, segons el diari bolivià ‘La Razón’.

Aliances històriques

De cara al futur, ha cridat a combatre la corrupció i la «tendència totalitària» que impera en alguns països d’Amèrica Llatina, així com a mantenir aliances històriques que en les últimes setmanes han trontollat, en particular les que Bolívia ha desenvolupat amb Mèxic i Espanya.

Notícies relacionades

«El nostre Govern vol mantenir les tradicionals relacions d’amistat i respecte mutu tant amb els governs de Mèxic i Espanya com amb els pobles dels dos països, amb els qui ens uneixen llaços sòlids i culturals, polítics i històrics i fins i tot familiars», ha afegit.

En aquest sentit, Áñez ha circumscrit la polèmica oberta per la presència d’agents espanyols en la residència de l’ambaixadora mexicana, on es troben asilats nou antics càrrecs de Morales, a un conflicte amb persones concretes, no amb els governs dels països afectats ni amb les seves respectives societats.

Temes:

Bolívia