Bolívia demanarà canvis a l'ambaixada espanyola després de l'incident pels asilats d'Evo Morales

«Demanaré a la presidenta i a la cancellera que demanin que aquestes persones se'n vagin del país», ha afirmat el ministre Arturo Murillo

zentauroepp51505638 bol01  la paz  bolivia   26 12 2019   el ministro interino d191228223352

zentauroepp51505638 bol01 la paz bolivia 26 12 2019 el ministro interino d191228223352 / Stringer

2
Es llegeix en minuts

El ministre del Govern interí de Bolívia Arturo Murillo va anunciar aquest dissabte que demanarà que es canviï elsdiplomàtics de la legaciód’Espanya a La Paz, després del’incident a la residència de l’ambaixadora de Mèxic al país.

Murillo va dir als mitjans que demanarà personalment a la presidenta interina de Bolívia, Jeanine Áñez, i a la cancellera, Karen Longaric, que es cursi la corresponent petició perquè hi hagi un canvi dels funcionaris diplomàtics a l’ambaixada d’Espanya a La Paz. «Demanaré a la presidenta i a la cancellera que demanin que aquestes persones se’n vagin del país, no és correcte que vinguin a fer el que vulguin, fa moltíssims anys que hem deixat de ser colònia espanyola», va afirmar Murillo.

Segons el parer del ministre interí, l’actuació dels diplomàtics espanyols ha ofès els bolivians, i per aquest motiu «no poden seguir en aquest país». «Crec que haurien de fer un canvi immediat de la seva delegació diplomàtica», va recalcar. A més, va qüestionar la utilització de caputxes i possiblement d’armes.

«Ens preocupa moltíssim que hagin volgut ajudar un delinqüent com Juan Ramón Quintana a escapar de la residència de Mèxic», va assenyalar.

L’incident

La Cancelleria boliviana va acusar divendres l’ambaixada espanyola a La Paz de cometre «atropellaments» a la seva sobirania per un incident amb la Policia Boliviana que custodia la residència de l’ambaixadora de Mèxic al país, María Teresa Mercado.

Els funcionaris de l’ambaixada espanyola anaven acompanyats d’«encaputxats» i «presumiblement armats» que eren en vehicles amb matrícules d’aquesta ambaixada que, segons la Cancelleria, volien ingressar de forma «clandestina».

Van realitzar la visita a la residència de l’ambaixadora mexicana l’encarregada de Negocis d’Espanya a Bolívia, Cristina Borreguero, i el cònsol Álvaro Fernández.

A la residència s’hi troben al voltant d’una desena d’exautoritats del Govern del que fos president Evo Morales, dels quals quatre tenen ordres de detenció, ja que el Govern interí els va acusar de diversos delictes com terrorisme, com l’antic ministre de la Presidència Juan Ramón Quintana.

Una visita de cortesia

El Govern espanyol ha assegurat que la visita dels diplomàtics va ser exclusivament de «cortesia» i va negar que fos per facilitar la sortida de persones. De la mateixa manera, Espanya va instruir una investigació i s’enviarà una missió amb aquesta finalitat.

Notícies relacionades

Per la seva part, el delegat bolivià davant de la comunitat internacional, l’expresident Jorge «Tuto» Quiroga, va exigir al Govern espanyol que assumeixi la seva responsabilitat en aquest incident i va afirmar que Espanya i Mèxic són part de la «conspiració» contra la reconstrucció democràtica de Bolívia.

Bolívia i Mèxic protagonitzen una tensió diplomàtica des que Morales va ser acollit en aquest segon país, després de renunciar al poder el novembre passat i denunciar un cop d’Estat per enderrocar-lo.