Xoc diplomàtic amb Bolívia

Xoc entre Espanya i Bolívia pels asilats d'Evo Morales

Bolívia parla d'«atropellament» i Exteriors envia un funcionari espanyol per investigar els fets

La ministra Robles donarà explicacions al Congrés després que ho hagin exigit el PP i Vox

ministerio

ministerio

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Bolívia i Espanya es troben immerses en un xoc diplomàtic de gran envergadura després que el govern provisional de Jeanine Áñez hagi acusat diplomàtics espanyols d’haver intentat ajudar a fugir exministresd’Evo Morales asilats a l’ambaixada de Mèxic a La Paz i acusats de diversos delictes, entre ells sedició i terrorisme.

Després de l’acusació d’«atropellament» a la sobirania de Bolívia (divendres, per part de la cancellera interina, Karen LongaricKaren Longaric), el ministeri espanyol d’Exteriors va emetre divendres a la nit un escarit comunicat en el qual donava compte de la seva decisió d’«obrir una investigació en relació amb els fets esdevinguts durant la visita de l’Encarregada de Negocis ‘ad interim’ d’Espanya a l’Ambaixadora de Mèxic a Bolívia», María Teresa Mercado.

Aquest mateix dissabte, el Ministeri d’Afers Estrangers ha emès un nou comunicat en el qual anuncia que «en els pròxims dies enviarà una missió» a Bolívia, encapçalada per «un funcionari de la Inspecció General de Serveis»,per tal d’obrir «una investigació sobre els fets esdevinguts» durant la visita de la diplomàtica Cristina Borreguero al’Ambaixada de Mèxic en aquell país.

En tot cas, el Ministeri aclareix que l’objecte de la visita realitzada per l’Encarregada de Negocis ‘ad interim’ «era exclusivament de cortesia» i «nega rotundament que pogués tenir com a objecte facilitar la sortida de les persones que es troben asilades en aquelles dependències».

Compareixença parlamentària

Segons aquest comunicat, la Ministra de Defensa en funcions, encarregada del Ministeri d’Afers Estrangers, Margarita Robles, «compareixerà públicament alCongrés dels Diputats quan la investigació hagi sigut completada i els seus resultats analitzats».

Poc abans de difondre’s aquest comunicat, representants del PP i de Vox havien anunciat que sol·licitaran al Govern que expliqui al Congrés dels Diputats els fets ocorreguts durant la visita de la diplomàtica Borreguero al’ambaixadora de Mèxic a Bolívia.

El vicesecretari de Participació del PP, Jaime de Olano, va demanar que Robles «expliqui l’incident de Bolívia amb diplomàtics espanyols» davant de la denúncia de la cancellera boliviana. Per la seva banda, el líder de Vox, Santiago Abascal, a través de la xarxa social tuiter, va exigir «respostes» al Parlament, després de qualificar l’incident de «gravíssim».

Fets confusos

Tot va passar quan la diplomàtica espanyola Cristina Borreguero i el cònsol, Álvaro Fernández, es van dirigir a visitar l’ambaixadora mexicana. Segons el relat dels fets llegit per la cancellera interina, Karen Longaric, els diplomàtics espanyols van acudir acompanyats per«persones amb el rostre cobert, van intentar ingressar de forma subreptícia i clandestina a la residència diplomàtica de Mèxic a La Paz».

La Policia boliviana va frenar l’accés a les instal·lacionsd’aquests «encaputxats» i «armats» que, en principi, podrien tractar-se d’agents de seguretat espanyols, d’escorta. Sí que va poder entrar-hi el personal diplomàtic.

Es dona la circumstància que a Mèxic ha trobat asil l’expresident Evo Morales i que a l’ambaixada mexicana a La Paz es troben asilats nou exfuncionaris del Govern d’Evo Morales, entre ells, alguns que persegueix la justícia boliviana. Entre ells,Juan Ramón Quintana, exministre de la Presidència; Wilma Alanoca, exministra de Cultures; Nicolás Laguna, exdirector de l’Agència de Govern Electrònic i Tecnologies d’Informació i Comunicació i Víctor Vásquez, exgovernador d’Oruro.

El mateix portaveu internacional del Govern interí de Bolívia, Jorge Quiroga, va acusar el Govern de Pedro Sánchez, –«que està cogovernant amb Podem», va dir–, d’intentar «salvar i protegir» els exministres Quintana i Héctor Arce, i l’exdirector de l’Agetic, Nicolás Laguna.  «El país s’ha quedat astorat al veure que ha retornat el colonialisme espanyol a Bolívia, ens va deixar perplexos veure operatius amb efectius encaputxats, armats d’Espanya, amb complexos de James Bond, violar flagrantment la sobirania nacional», va dir Quiroga, segons reflecteix la premsa local.

Notícies relacionades

L’actual ministre de l’Interior bolivià, Arturo Murillo, va anunciar que demanarà a l’ambaixada espanyola a La Paz que canviï els seus funcionaris diplomàtics. La Cancelleria mexicana, per la seva part,Cancelleria mexicanava denunciar que policies bolivians, que mantenen vigilades les seus diplomàtiques mexicanes a La Paz, van bloquejar durant més d’una hora la sortida de diplomàtics espanyols que eren a la residència de l’ambaixadora, al no poder fer-ho amb els seus propis xòfers.

Tots els esdeveniments són confusos i les fonts diplomàtiques espanyoles volen esperar que culmini la seva pròpia investigació abans d’aclarir-los.

Temes:

Bolívia Mèxic