INFORMES DE LA GUÀRDIA CIVIL

Convergència portava una «comptabilitat paral·lela» per ocultar les donacions

La Guàrdia Civil descobreix els comptes «REAL» i «COMPTABLE», fets servir per ocultar «l'augment dels recursos econòmics»

Quatre informes entregats al jutge indiquen que el partit i les fundacions funcionaven com una «caixa única» centralitzada

zentauroepp31543193 pol ciu190618192112

zentauroepp31543193 pol ciu190618192112

5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Quatre informes de la Guàrdia Civil sobre la trama del 3% a què ha tingut accés EL PERIÓDICO conclouen que «el partit polític Convergència Democràtica de Catalunya hauria implementat un procediment» pel qual les donacions que rebien fundacions com ara Catdem i Fòrum Barcelona «li eren traslladades de manera que podia beneficiar-se’n i disfrutar-ne».

La Guàrdia Civil considera que aquest mètode va ser «especialment significatiu entre el 2008 i el 2012». En aquells anys, les fundacions van rebre 9.530.123,50 euros en donacions, dels quals, segons la Guàrdia Civil, «3.861.125,43 euros haurien sigut finalment traslladats a la formació política per al seu benefici».

Els informes van ser entregats el 16 de desembre al Jutjat Central d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional. Analitzen la documentació intervinguda en diversos registres i afirmen «l’existència d’una comptabilitat paral·lela per part de les fundacions i del mateix partit CDC», una circumstància que es demostra amb l’existència «de sengles llibres comptables catalogats com a «REAL» i «COMPTABLE» en els quals es registren les mateixes operacions d’una manera diferent».

Full amb la doble comptabilitat de CDC descoberta per la Guàrdia Civil en la investigació del 3%. A dalt, la «COMPTABLE»; a baix, la comptabilitat «REAL» / EL PERIÓDICO 

Segons els informes de la Guàrdia Civil, la comptabilitat «REAL» mostraria «la veritat sobre els saldos de les fundacions», mentre que la «COMPTABLE» seria la informació que el partit «pretén que es conegui», és a dir, l’oficial. En els fulls reproduïts en aquesta informació es reflecteixen els ingressos. En la superior o ‘COMPTABLE’ «apareixen les quantitats que haurien rebut les fundacions». En la segona imatge o comptabilitat ‘REAL’, aquests ingressos (gairebé 900.000 euros en total) han desaparegut.

D’aquesta manera, segons els informes de la Guàrdia Civil, «s’oculta del control extern l’augment dels recursos econòmics del partit polític». «L’existència d’una comptabilitat paral·lela ha posat de manifest com el partit considera com a propis els fons que les fundacions reben en concepte de donació», afegeixen els investigadors als seus informes al jutge.

La Guàrdia Civil conclou que CDC i les fundacions realitzaven la seva gestió econòmica «a través del principi de caixa única» centralitzada «al més pur estil d’un grup econòmic. I que els donatius rebuts en les fundacions es deuen no només a «assumptes ideològics», sinó a «factors externs», en al·lusió a la concessió d’obres públiques.

Les troballes de la Guàrdia Civil permeten fer un pas més per desentranyar el sistema conegut com el 3%. Un dels informes entregats al jutge apunta que aquesta comptabilitat paral·lela permetia ocultar «possibles operacions fraudulentes», com les que s’investiguen en relació amb presumptes comissions entregades per empresaris a canvi d’adjudicacions d’obra pública i que podrien haver-se canalitzat a través d’aquestes entitats.

El resultat d’aquesta doble comptabilitat és que CDC veia augmentar els seus ingressos a compte de les fundacions, ja que «les quotes, les aportacions no finalistes, les aportacions de CDC i els ingressos extraordinaris, malgrat pertànyer a les fundacions són retirats d’aquestes per ser computats a Convergència»: Només el 2013, va ficar en la seva comptabilitat 894.270 euros de Catdem i 238.571 euros de Fòrum.

Aire condicionat

«Aquesta maniobra semblaria mostrar que, si bé les fundacions haurien obtingut aquestes quantitats, en qui elabora aquests documents hi ha subjacent el convenciment que les quantitats no els pertanyen, sinó que qui n’és el veritable propietari no és cap altre que el partit polític», afirma la Guàrdia Civil. L’informe recull un exemple de com CDC «instrumentalitza la fundació Catdem per rebre capitals de mercantils que s’emmascaren com a donacions però no tenen res a veure amb aquesta finalitat». Un dels correus intervinguts revela fins i tot que una societat va aportar a la fundació 2.000 euros que el partit utilitzaria per a la instal·lació d’un aire condicionat en una de les seves seus a Barcelona, la situada al passeig de Gràcia.

Si bé la Guàrdia Civil no proposa diligències, exposa que la supervisió d’aquests pagaments requeia en Anna Benítez, llavors cap d’Administració de CDC i que tenia «control» sobre els pagaments efectuats a les fundacions, juntament amb Carles del Pozo, que treballava en el partit tot i que li pagava Catdem; i el tresorer Andreu Viloca, que hauria sigut rellevat en aquest tema per l’excoordinador de règim intern Francesc Sánchez a partir d’agost del 2014.

Convenis de col·laboració

Quant a la manera en què els diners arribaven a les fundacions, la Guàrdia Civil posa l’accent en l’ús de convenis de col·laboració, pràctica habitual des de 1999. La seva raó de ser és de «difícil comprovació» i es podrien fer servir «com a mitjà per justificar l’entrada de fons»: Hi figuren empreses que firmen convenis amb les dues fundacions gairebé simultàniament i documents amb acords d’aquest tipus que estan antedatats.

Consten així mateix com a via d’ingressos per al partit les ‘notes o documents de càrrec’, «de veracitat dubtosa» i que podrien utilitzar-se «per traslladar fons» amb el pretext d’una prestació de serveis. L’informe detalla que CDC va rebre de grups vinculats i fundacions 23,3 milions d’euros en 13 anys sense, a més, aplicar-hi l’IVA. Només entre el 2010 i el 2017 va girar despeses per aquesta via de 5,8 milions d’euros a Catdem (4 milions) i Fòrum (1,7 milions).

Notícies relacionades

Així mateix revela que «CDC obté ingressos sobre els quals poden generar-se dubtes quant a la seva legitimitat», donacions que inexplicablement es concentren en dates concretes i absència d’instruments per controlar les aportacions de més de 300 euros en activitats promocionals, que impedeixen comprovar si es compleix la legalitat. Aquest tipus concret d’abonaments es va elevar un 22,81% el 2013, fins a 358.785 euros que van entrar en l’últim trimestre, cosa que podria indicar «intenció o necessitat del partit d’augmentar els seus ingressos abans del tancament econòmic».

A més hi ha tota una sèrie d’«irregularitats fiscals», com els càrrecs que el partit va emetre com l’absència d’IVA en el repartiment de costos a les seves fundacions i grups el 2013 per import d’1,2 milions d’euros; en una pràctica que «seria continuada en el temps i es portaria desenvolupant des de, almenys, l’any 2008, per tant, la quantitat defraudada a l’Administració Tributària a través de l’evasió d’aquestes càrregues fiscals seria molt superior». Tampoc pagava impost de societats.