CORRUPCIÓ.CAT

El jutge del 'cas 3%' investiga els sous dels empleats de CDC

El magistrat sospita que dues fundacions van pagar nòmines de treballadors del partit

Requereix a la Seguretat Social i a l'Agència Tributària dades sobre cotitzacions i IRPF

zentauroepp31543104 registro191204181618

zentauroepp31543104 registro191204181618

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, ha obert una nova via d’investigació al si del ‘cas 3%’ sobre el presumpte pagament de comissions il·legals a CDC a canvi de serveis i obra púbica. El magistrat considera que existeixen indicis que una de les formes de finançament irregular del partit utilitzava dues fundacions del seu entorn i suposades canalitzadores de les milionàries comissions es fessin càrrec dels sous de treballadors de la formació política. Així ho exposa en una interlocutòria recent, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, en què acorda sol·licitar informació a la Tresoreria General de la Seguretat Social i a l’Agència Tributària.

El magistrat afirma que de l’anàlisi de la documentació intervinguda en els registres practicats per aquest cas s’ha pogut determinar la possibilitat que una de les formes que podrien haver fet servir les entitats CatDem i Fundació Privada Fòrum Barcelona per «fer arribar recursos» procedents de les presumptes comissions seria a través del pagament de salaris a treballadors que, en realitat, prestaven els seus serveis per a CDC, i no per a la fundació que els tindria contractats.

Partint d’aquest argument, el jutge accepta la petició de la Guàrdia Civil, que s’encarrega de les indagacions, perquè puguin sol·licitar a la Tresoreria de la Seguretat Social la relació de treballadors i la liquidació de cotitzacions de CDC i de les dues fundacions també investigades dels anys 2008 al 2015. A l’Agència Tributàriase la requereix per a dades que estiguin en els seus registres relacionades amb les retencions i els ingressos a compte de l’IRPF i la relació de perceptors durant els mateixos anys. L’instructor del ‘cas 3%’ detalla en la seva resolució que aquesta petició  resulta «pertinent, necessària i proporcionada».

Societats pantalla

Notícies relacionades

El magistrat recorda que està investigant «l’existència d’una suposada operativa de finançament irregular» de CDC, consistent en la interposició com a «societats pantalla» d’aquestes dues fundacions, que reben donacions d’empreses adjudicatàries de contractes tant de la Generalitat com d’ajuntaments que han estat governats per Convergència. L’instructor insisteix que «tal com ha quedat evidenciat», aquests pagaments es fan en «contraprestació i/o relació amb la intermediació» del partit en la concessió dels serveis.

Els informes de la Guàrdia Civil apunten que CatDem i Fòrum Barcelona van recaptar 16,9 milions d’euros entre el 2012 i el 2015. Les indagacions s’estenen a 24 contractes d’obres o serveis per valor d’uns175 milions d’eurosLes donacions irregulars per a CDC lligades a aquestes adjudicacions ascendeixen a més d’un milió d’euros en l’erad’Artur Mas.