CORRUPCIÓ.CAT

L'Audiència Nacional assumeix la causa del 3%

El jutjat del Vendrell que investiga el cas es va inhibir a petició de la Fiscalia Anticorrupció

El jutge afirma que les obres eren assignades "fora de la llei a canvi de donacions" per a CDC

gordo

gordo

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano / Luis Rendueles

L'Audiència Nacional investigarà des d'ara el finançament il·legal de CDC, destapat en el 'cas 3%', segons una interlocutòria emesa el 18 d'abril passat. En l'escrit, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, es considera que els fets investigats "podrien constituir" delictes de finançament il·legal de partit polític, blanqueig de capitals, prevaricació, suborn, malversació de cabals públics, frau contra l'administració, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, tràfic d'influències i falsedat en documents mercantils.

El magistrat José de la Mata, titular del Jutjat Central d'Instrucció núm. 5, ha acceptat rebre el cas del Jutjat núm. 1 del Vendrell (Baix Penedès), després que aquest s'inhibís a petició de la Fiscalia Anticorrupció, perquè es tracta, afirma en les seves actuacions, d'"una conducta sistemàtica, estructural i organitzada de manipulació de la contractació pública a gran escala (…) al llarg de molts anys amb participació d'un partit polític de Govern (Convergència), fundacions (Catdem i Forum) i múltiples institucions públiques (Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Autoritat Portuària, diferents municipis catalans…), juntament amb desenes d'empreses d'àmbit nacional i autonòmic".

El cas del 3% investiga el pagament per part de diferents constructores de diners per a Convergència a canvi d'aconseguir obra pública. El principal imputat en el cas és Germà Gordó, que va ser gerent del partit polític i membre del Govern d'Artur Mas. Altres dels investigats són el president del Port de BarcelonaSixte Cambra, i l'exregidor de CiU a l'Ajuntament de Barcelona Antoni Vives.

Donacions i prebendes

Segons recull la interlocutòria judicial, s'investiguen 24 contractes d'obres per un valor total, fins ara, d'uns 175 milions d'euros. Les "donacions" irregulars per a Convergència "lligades a aquestes adjudicacions pugen a més d'un milió d'euros". El jutge De la Mata afirma en el seu escrit que les obres eren assignades "fraudulentament a canvi de donacions per al partit polític CDC i de prebendes personals per als actors participants".

Notícies relacionades

El magistrat destaca "l'envergadura de l'operativa" de CDC i "l'impacte en el mercat de la seva maniobra criminal" i conclou que "l'economia nacional es podria haver vist alterada pel volum de contractació que va quedar fora de les regles de dret i la justa i lliure competència".

Obres investigades

En mans de l'Audiència Nacional queda des d'ara, per tant, la investigació de possibles suborns i donacions il·legals en les obres de l'estació de l'AVE de Girona, el contracte de recollida de residus i neteja a Olot, el manteniment d'edificis escolars dependents del Consorci d'Educació a Barcelona i el dic de l'est del Port de Barcelona, entre altres.