Malestar a Podem després de conèixer la vicepresidència de Ribera

Els morats desconeixien que l'estructura de Govern tindria quatre vicepresidents

Les competències d'Iglesias sobre l'Agenda 2030 xoquen amb les de Transició Ecològica

zentauroepp51593094 fotodeldia  graf7315  madrid  05 01 2020    el l der de pode200105143535

zentauroepp51593094 fotodeldia graf7315 madrid 05 01 2020 el l der de pode200105143535 / Juan Carlos Hidalgo

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias es veia ja com un dels tres vicepresidents que tindria el pròxim Govern de coalició, del qual de moment es coneix la majoria de la seva composició. No obstant, la notícia que hi haurà una vicepresidència més de les esperades i que anirà a parar en mans de Teresa Ribera ha generat cert malestar en la formació morada, que es mostrava sorpresa.

Malgrat que a Unides Podem s’ha establert un silenci absolut sobre aquest assumpte, és cert que el nomenament de Ribera no ha agradat, ni pel fons ni per les formes. El fet que durant les negociacions, que han durat gairebé dos mesos, no s’hagi posat mai a sobre de la taula la possibilitat que fossin quatre les vicepresidències i que ara s’anunciés una de nova dedicada a Transició Ecològica i Repte Demogràfic és una cosa que ha disgustat el secretari general de Podem. 

A això, s’hi suma que la imatge d’Iglesias quedarà diluïda en el futur Executiu, ja que les competències de Iglesias sobre l’Agenda 2030 –objectius internacionals molt centrats en el canvi climàtic– xoquen amb les responsabilitats de Ribera en Transició Ecològica. 

A més, Calvo i Calviño també tindran àrees molt rellevants. La primera tindrà a les seves mans les competències de Memòria Històrica –molt desitjades pels morats–, i la  segona serà als comandaments de la política econòmica del país. En aquest escenari, Iglesias haurà de buscar la manera de destacar. 

La línia oficial

Notícies relacionades

 

No obstant, des de la formació d’Iglesias ha sigut el diputat Juantxo López Uralde l’encarregat de donar la visió oficial del partit al desitjar molta sort a Ribera. En un missatge a Twitter ha assegurat que «la lluita contra l’emergència climàtica i la pèrdua de biodiversitat és una prioritat que bé mereix una vicepresidència». «El seu èxit en aquesta batalla, serà el de tots», conclou.