Anunci sorpresa

Sánchez resta pes a Iglesias al crear quatre vicepresidències

El cap de l'Executiu eleva Teresa Ribera i dona la representació a María Jesús Montero per contrarestar el líder morat

El president comunicarà el nou Govern al Rei diumenge i el primer Consell de Ministres serà dilluns

zentauroepp51657195 made using turbocollage from www turbocollage com200109141031

zentauroepp51657195 made using turbocollage from www turbocollage com200109141031

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE Podem continuen mirant-se amb recel. Malgrat haver tingut dos mesos per pactar el Govern de coalició, d’haver firmat un protocol de no agressió i d’assegurar que s’han vacunat contra la descoordinació, la desconfiança continua present. Aquest dijous aquesta suspicàcia va cristal·litzar en forma de nomenaments. La Moncloa, molesta per les filtracions dels morats, va anunciar la creació d’una quarta vicepresidència que dilueix el pes de Pablo Iglesias. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, serà també la portaveu governamental. Substitueix Isabel Celaá i confirma la tesi que Pedro Sánchez elegeix dirigents capaços de contrarestar l’impuls mediàtica del cap podemista.Diumenge, el president comunicarà al Rei la composició del nou Executiu.Dilluns  tindrà lloc la presa de possessió dels membres del gabinet i dimarts se celebrarà el primer Consell de Ministres.  [Seguiu les últimes notícies sobre el Govern de Pedro Sánchez en directe.]

La tensió entre els socis de la coalició s’ha gestat en les últimes 48 hores. Primer, els morats van anunciar, sense esperar Sánchez, els noms dels seus ministres i càrrecs intermedis, cosa que va provocar un profund malestar en l’entorn del president. El cap de l’Executiu va reaccionar aquest dijous, al transmetre que no hi hauria tres vicepresidències, com els seus donaven per fet, sinó quatre: tres del PSOE i una de Podem, que ocuparà Iglesias.

Tota l’operació es va fer d’esquena als seus socis, que van acollir amb sorpresa i enuig el nou nomenament i ara veuen com el pes polític del seu líder en el Govern queda diluït. Com més vicepresidències hi hagi, menys importància té el càrrec de vicepresident.

El rècord

Al decidir que siguin quatre, Sánchez bat aquí el rècord de vicepresidències en el Govern central, que fins ara teniaJosé Luis Rodríguez Zapatero amb tres. La primera serà per a Carmen Calvo, que revalida el seu lloc i s’encarregarà, com va avançar dimecres EL PERIÓDICO, de la memòria històrica. La segona, per a Iglesias, que coordinarà la part social. La tercera, per a Nadia Calviño, que continuarà ocupant-se de l’àrea econòmica. I en la quarta, com a gran novetat, hi haurà Teresa Ribera, fins ara titular de Transició Ecològica, que dirigirà tot el relacionat amb el medi ambient i el repte demogràfic, amb un èmfasi especial en la anomenada Espanya buidada. Molt reputada en el seu sector, va guanyar fort pes polític en els últims mesos. Va ser la impulsora d’acollir la COP25 a Madrid i el president, indiquen els seus col·laboradors, va estar especialment satisfet amb la seva actuació.

L’ascens de Ribera no només diluirà el pes polític d’Iglesias perquè hi haurà una altra dirigent que tingui el mateix càrrec que ell, sinó també per les seves atribucions. El líder de Podem té a càrrec seu l’Agenda 2030, els objectius de l’ONU per al desenvolupament sostenible, però bona part d’aquests tenen a veure amb la lluita contra el canvi climàtic, un apartat que serà competència de Ribera. El líder morat estava especialment orgullós d’haver aconseguit aquest departament i en va presumir en converses que van aixecar polseguera a la Moncloa.

Fonts governamentals confirmen a aquest diari que «no ha agradat» no només la filtració, sinó també que hagi posat l’accent en el pes exterior que té aquesta cartera.  La maniobra de Sánchez, expliquen les mateixes fonts, és una manera de tallar les ales que Iglesias mirava de desplegar a l’esfera internacional.

L’anunci va ser una decepció per als morats, que van entendre ràpidament que la creació d’una quarta vicepresidència resta pes polític a Iglesias, informa Miguel Ángel Rodríguez, tot i que els dirigents podemistes van evitar manifestar aquest enuig en públic.

Notícies relacionades

Fins aquest incident, els dos dirigents havien demostrat el seu idil·li en públic. Durant la firma del pacte per governar junts i al llarg de les seves intervencions en el ple d’investidura, tots dos van manifestar públicament la seva «lleialtat». «Bé està el que bé acaba», va resumir el president. No obstant, després de les declaracions, el PSOE i Podem han mantingut la guàrdia en alt, conscients que la pugna continuarà.

Una altra novetat coneguda aquest dijous. El ministeri d’Administracions Públiques es manté, malgrat que en els últims mesos es donava per fet que quedaria integrat a una altra cartera. L’àrea havia estat en mans de Meritxell Batet, però des que va ser elegida per presidir el Congrés, les seves competències les havia assumit Luis Planas, al capdavant d’Agricultura.