El Suprem resoldrà a finals de setmana què fa amb Junqueras després de la sentència del TJUE

Dues sales de l'alt tribunal s'han de pronunciar sobre la immunitat del president d'ERC

Una revisarà la decisió de la JEC i l'altra, l'efecte de la resposta europea sobre el polític pres

zentauroepp48244955 madrid 20 05 2019 politica  los presos pol ticos electos  or191230112418

zentauroepp48244955 madrid 20 05 2019 politica los presos pol ticos electos or191230112418 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem no té previst pronunciar-se sobre la situació del president d’ERC, Oriol Junqueras, fins a finals de setmana. I això malgrat la sensació que tot ha agafat arrencada, al ritme imposat per un debat d’investidura celebrat en vigília de Reis i les mesures que va adoptant el Parlament Europeu per complir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va declarar que va adquirir la condició d’eurodiputat després de resultar electe.

Les dues sales que han ara de pronunciar-se són la Contenciosa Administrativa la Penal. La Secció Quarta de la Sala Tercera ha de resoldre el recurs interposat pel líder independentista contra la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) de declarar-lo inelegible després de la sentència del procés que el va condemnar a 13 anys de presó i als mateixos d’inhabilitació.

El recurs, interposat aquest mateix dimarts per la seva defensa, reclama que el Suprem es pronunciï en 48 hores de forma cautelaríssima, és a dir, sense sentir l’àrbitre electoral ni els qui van actuar en el procediment electoral. Fonts de l’alt tribunal han assenyalat a aquest diari que els cinc magistrats que componen la secció sota la presidència de Jorge Rodríguez Zapata tenen previst reunir-se a deliberar l’assumpte aquest dijous dia 9.

L’habitual és que aquell mateix dia donin a conèixer la seva resolució, però això tampoc significa que hagin de complir aquesta pauta, segons les fonts consultades. Junqueras justifica la urgència que reclama en el mal irreparable que se li causaria a ell i als seus electors en el cas que no es revoqui la inelegibilitat i corri la llista europea.

La del procés

I amb la premissa de resoldre «com més aviat millor», però sense preveure’s que pugui ser abans de finals de setmana, els set magistrats que van jutjar el procés i van dictar la sentència hauran de pronunciar-se sobre l’efecte que té sobre la situació de Junqueras la resolució del TJUE que es va conèixer el passat 19 de desembre.

Aquesta resolució va partir, a més, de la iniciativa de la mateixa Sala Penal del Tribunal Suprem al resoldre el recurs de súplica interposat per la defensa de Junqueras contra la negativa a deixar-lo sortir de presó per anar al Congrés i prendre possessió de l’escó d’eurodiputat. Per resoldre aquesta impugnació, que habitualment es rebutja automàticament perquè no fer-ho suposaria que els mateixos jutges es contradiguessin, l’alt tribunal va consultar el TJUE sobre l’abast de la immunitat dels europarlamentaris.

Després de conèixer la decisió del tribunal europeu, el Suprem va obtenir l’opinió de les parts. La fiscalia de l’alt tribunal ni tan sols va esperar a rebre el requeriment per informar a favor que Junqueras es quedi a la presó, perquè va ser condemnat en ferm en una sentència que el Suprem ha d’enviar com més aviat millor al Parlament europeu per comunicar oficialment la pèrdua de condició de diputat d’aquesta Cambra del líder independentista.

Notícies relacionades

L’Advocacia de l’Estat, que va demorar més de 10 dies el seu dictamen, es va mantenir coherent amb la posició que havia mantingut al juny i va proposar que se l’excarceri, amb les mesures de seguretat necessàries per evitar la seva fugida, perquè pugui realitzar els tràmits imprescindibles perquè prengui possessió del seu escó tant al Congrés com a l’Eurocambra. Alhora demana sol·licitar el Parlament Europeu que li retiri la immunitat que li confereix aquesta condició en virtut de la condemna imposada per l’alt tribunal.

La Sala Penal del Suprem ha de decidir quin dels dos criteris fa seus, mentre el Parlament Europeu ho té tot disposat perquè pugui assistir al ple del dia 13 com a europarlamentari. De moment el grup Aliança Lliure Europea de l’Eurocambra (EFA en les seves sigles en anglès), del qual formen part representants del Partit Nacionalista Escocès i d’Esquerra, l’ha elegit com el seu nou president, cosa que el converteix a més en primer vicepresident de la coalició Verds/ALE, el quart grup de més pes a l’hemicicle amb 75 eurodiputats.