ARTICLE 98

Pablo Iglesias haurà de deixar de presentar els seus programes de televisió quan sigui vicepresident

La Constitució no permet que el secretari general de Podem compagini les dues activitats

zentauroepp50747983 pablo iglesias antes del debate electoral en televisi n en e200108185455

zentauroepp50747983 pablo iglesias antes del debate electoral en televisi n en e200108185455 / Ricardo Rubio

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, haurà de deixar de presentar els seus programes d’entrevistes i debat d’‘Otra vuelta de Tuerka’ i ‘Fort Apache’ quan es converteixi en vicepresident segon del Govern de coalició, en compliment de l’article 98 de la Constitució, que entre altres coses regula les incompatibilitats dels membres de l’Executiu.

Així es recorda en el protocol de funcionament que han firmant el PSOE i Unides Podem per coordinar l’acció del nou Govern de coalició que liderarà Pedro Sánchez, en el qual es fa menció expressa a aquest article de la Carta Magna.

En concret, aquest article 98, que s’inclou dins del Títol IV que s’ocupa «del Govern i de l’Administració», estableix en el seu tercer punt que «els membres del Govern no podran exercir altres funcions representatives diferents de les pròpies del mandat parlamentari, ni qualsevol altra funció pública que no derivi del seu càrrec, ni cap activitat professional o mercantil».

Complir l’article 98 de la Constitució

En el protocol firmat per donar estabilitat a l’Executiu de coalició i garantir la unitat d’acció, s’inclou en el primer apartat, com una de les regles bàsiques, que l’acció del Govern «es desenvoluparà en tot moment amb ple respecte a la Constitució Espanyola i a la resta de l’ordenament jurídic», i «en particular es complirà el previst en l’article 98».

Aquest article deixa clara la prohibició que els seus membres desenvolupin activitats que no siguin les pròpies del mandat parlamentari i del seu càrrec, «ni cap activitat professional ni mercantil», i assenyala que una llei «regularà l’estatut i incompatibilitats dels membres del Govern».

Programa d’entrevistes

Per tot això, Iglesias haurà d’interrompre la seva activitat com a presentador de televisió, que desenvolupa, d’una banda, en el programa d’entrevistes ‘Otra vuelta de Tuerka’, i de l’altra, en l’espai de debat ‘Fort Apache’.

Notícies relacionades

Iglesias no ha deixat de presentar els seus programes de televisió durant la seva etapa com a diputat, ja que el Congrés li va autoritzar la compatibilitat de les dues activitats.

Segons la declaració de béns del portal de transparència de Podem, Iglesias va percebre el 2018 una retribució de 41.211 euros per la seva feina de presentador i pels drets d’autor dels seus llibres.