UN NOU TEMPS POLÍTIC

Sánchez i Iglesias es conjuren contra el descontrol després de les primeres friccions

El PSOE i Podem es comprometen en un acord a actuar amb discreció, lleialtat i coordinació

La Moncloa admet el seu malestar per la pressa de Podem a l'anunciar els seus càrrecs i truca als rellevats

20200108 468432 psoepodemose 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Iolanda Mármol

El PSOE Podem diuen que estan conjurats contra la descoordinació. Insisteixen que aquest serà un sol Govern, no dos. No obstant, els primers passos entre els socis de coalició, abans fins i tot que s’hagin nomenat els membres de l’Executiu, denoten un cert desordre a l’hora de començar a treballar. Mentre els morats ja han comunicat qui seran els seus ministres, i fins i tot els seus secretaris d’Estat, Pedro Sánchez ha optat per replegar-se. Fins a la setmana que ve no es coneixeran quins dirigents ha elegit per formar part del Govern i això fa estar nerviosos aquells ministres socialistes a qui el president no ha comunicat la seva continuïtat. L’explicació oficial és que el retard es deu al fet que «no està tot tancat», perquè encara falten peces del nou Executiu, però fonts socialistes reconeixen que «la pressa» d’Iglesias ha provocat malestar situacions incòmodes. Alguns dels càrrecs actuals es van assabentar per la premsa que no continuarien, perquè la seva àrea passava a Podem. La Moncloa es va esforçar a trucar-los per demanar-los disculpes.

Sánchez i Iglesias són conscients dels riscos de no anar de bracet en tot. Davant aquesta imatge de falta d’unitat, amb el president i el vicepresident incapaços de sincronitzar-se per nomenar els seus col·laboradors, aquest dimecres, un dia després de la investidura, n’hi ha hagut una altra que va en sentit contrari. El PSOE i Podem han firmat un document que pretén ser un antídot davant la descoordinació.

Amb cinc pàgines de longitud, el «protocol de funcionament, coordinació, desenvolupament i seguiment de l’acord de Govern progressista de coalició» assenyala que la relació «es regirà pels principis de lleialtatcooperació, corresponsabilitat i estabilitat», actuarà «amb ple respecte a la Constitució» i els seus membres treballaran amb «la màxima discreció». Els socialistes i els morats hauran de comunicar les seves iniciatives parlamentàries a l’altre soci i «es requerirà l’acord de les dues parts per a la seva presentació, així com per a la posició conjunta de vot». I, en cas de discrepàncies irresolubles, es pactarà almenys «el seu abast i la publicitat que se’n dona» per «mantenir l’estabilitat del Govern i no erosionar la confiança de la coalició». Per evitar una eventual pugna pel protagonisme, l’acord estableix que tot anunci rellevant s’haurà de posar en coneixement de la Secretaria d’Estat de Comunicació.

Fitxatge potent

El repartiment d’àrees entre el PSOE i Podem ja està definit, però el president ultima encara qui ocuparà alguns departaments. De moment, manté en rigorós secret la composició del nou Govern. Juntament amb Iglesias en la vicepresidència social i els seus quatre ministres (Irene Montero, Manuel Castells, Yolanda Díaz i Alberto Garzón), continuaran a la Moncloa dirigents com Carmen Calvo (vicepresidència primera), Nadia Calviño (vicepresidència econòmica), José Luis Ábalos (Foment) i Teresa Ribera (Transició Ecològica). El president ja ha comunicat la seva continuïtat a tots ells, segons fonts socialistes. Però també n’hi ha d’altres que desconeixen el seu futur immediat. Els nervis cotitzen a l’alça en els ministeris. De moment, els col·laboradors de Sánchez només anticipen que hi haurà un fitxatge «molt potent», pensat en altres coses per contrarestar la repercussió mediàtica d’Iglesias, i una renovació en el segon i tercer nivell de l’Administració. Tret de noves sorpreses, la composició es coneixerà a mitjans de la setmana que ve.

Notícies relacionades

«No és estrany que el president necessiti un temps per acabar de fer els canvis en el seu Govern. Està fent modificacions d’àrees. Ens demana uns quants dies», ha dit Calvo a TVE, durant una entrevista en la qual ha deixat entreveure el malestar dels socialistes per les presses de Podem a l’hora de transmetre qui compondrà la seva part de la coalició. «Les formes són importants», ha dit la vicepresidenta. Al seu parer, l’«asimetria en escons» (els socialistes en tenen 120, i els morats, 35) «farà molt fàcils les coses». No ha sigut un missatge amable.

Sánchez, mentrestant, ha acudit a la Zarzuela per prometre, sense Bíblia ni crucifix, el seu càrrec davant el Rei. Ha sigut un tràmit veloç. «Vuit mesos per a 10 segons», ha fet broma el president. «Ha sigut ràpid, simple i sense dolor; el dolor ve després», li ha contestat Felip VI.