UN NOU TEMPS POLÍTIC

Patronals i sindicats allarguen la mà al futur Govern

La CEOE promet la seva «total col·laboració» amb el nou Executiu

zentauroepp50312959 madrid  09 10 2019  economia  el presidente de la ceoe anton191009104344

zentauroepp50312959 madrid 09 10 2019 economia el presidente de la ceoe anton191009104344 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

A l’espera de concretar la composició del nou Govern, les patronals i els sindicats van rebre dimarts la investidura de Pedro Sánchez amb la mà estesa al futur Executiu de PSOE i Unides Podem per provar d’arribar a acords en el marc del diàleg social. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, va telefonar a Sánchez per felicitar-lo i mostrar-li la «total col·laboració» de l’empresariat per «aconseguir el millor per a Espanya». «El diàleg social que és la infraestructura més gran del país», va defensar Garamendi a Twitter. En un comunicat, la CEOE va assegurar que «la interlocució amb les institucions, en el marc del diàleg social, serà important i necessària» en la nova etapa política.

Foment del Treball va demanar que el futur Gabinet sigui «estable i moderat» per poder impulsar l’economia davant de l’amenaça d’una altra desacceleració, però van ressaltar el seu escepticisme i «gran preocupació» amb les reformes fiscals pactades entre el PSOE i Podem, que proposen elevar l’IRPF a les rendes de més de 130.000 euros. Per la seva part, Pimec va recomanar «governabilitat i estabilitat política» al futur Executiu, així com aprovar els Pressupostos del 2020.

La patronal que agrupa les petites i mitjanes empreses catalanes va reclamar tenir «més en compte les pimes i els autònoms», un règim sancionador contra la morositat, mesures per protegir la figura de l’autònom, la reforma del finançament autonòmic i millorar la inversió pública en infraestructures clau per a Catalunya. Precisament, les associacions d’autònoms van reclamar el futur Govern mesures per fomentar el seu creixement, reforçar els seus drets i aconseguir una fiscalitat més justa.

Exigències sindicals

Notícies relacionades

Des del flanc sindical, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, va allargar la mà al Govern per acordar les mesures que redueixin la desigualtat i la precarietat i va instar la CEOE a buscar també el pacte, però va advertir a PSOE i a Unides Podem: «Si no hi ha possibilitat d’acord, el Govern haurà de decidir».

També UGT va exigir el futur Gabinet que enforteixi l’Estat del benestar, advoqui per la recuperació econòmica i recuperi l’«equilibri» en les relacions laborals.