El que sabem del nou Govern d'Espanya

Pedró Sánchez comunica aquest diumenge al Rei la llista de ministres del seu Executiu

ministros

ministros

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb l’elecció de Pedro Sánchez com a president comença la composició del primer Executiu de coalició a Espanya. [Seguiu les últimes notícies sobre el nou Govern de Pedro Sánchez en directe.]

Els noms dels ministres van començar a confirmar-se de manera oficial aquest dijous. Sánchez comptarà amb quatre vicepresidènciesCarmen Calvo (Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria); Pablo Iglesias (Drets Socials i Agenda 2030); Nadia Calviño (Economia i Transformació Digital) i Teresa Ribera (Transició Ecològica i Repte Demogràfic). Fonts socialistes també van anunciar que l’actual ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, compatibilitzarà el seu càrrec amb el de nova portaveu de l’Executiu.

Sánchez també ha fitxat dos independents de prestigi per al Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació i el nou Ministeri de Seguretat Social, Inclusió i Migracions. Arancha González Layas’ocuparà del primer i al capdavant del segon hi haurà José Luis Escrivá Belmonte. A més, Salvador Illa, del PSC, s’ocuparà de la cartera de Sanitat, Carolina Darias, del PSOE de les Canàries, serà la responsable de Política Territorial i Funció Pública, i José Manuel Rodríguez Uribes, portaveu adjunt dels socialistes a l’Asemablea de Madrid, ocuparà el Ministeri de Cultura i Esports.

José Luis Ábalos seguirà en el Govern, si bé la seva cartera canvia de nom i passa a denominar-se Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la d’Indústria, Reyes Maroto, també continuaran al capdavant de les seves respectives carteres, Interior i Indústria. A més, la de Defensa, Margarita Robles; el d’Agricultura, Luis Planas; la d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá; i el de Ciència, Pedro Duque, mantindran els seus càrrecs. En canvi, els ministres de Justícia, Dolores Delgado; Sanitat, María Luisa Carcedo; Cultura, José Guirao; i Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, no tornaran a seure a la taula del Consell de Ministres.

D’altra banda, la jutge Victoria Rosell, diputada d’Unides Podem al Congrés, serà la pròxima delegada del Govern de Violència de Gènere.

A més, la Moncloa va fer oficials la resta de nomenaments dels ministres d’Unides Podem:  Iglesias serà vicepresident de Drets Socials i Agenda 2030, i,  a més, els morats tindran quatre ministeris. D’aquesta manera, el sociòleg Manuel Castells serà ministre d’Universitats i el líder d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, serà el titular de Consum. La número dos d’Unides Podem, Irene Montero, serà ministra d’Igualtat. El secretari d’Acció de Govern i d’Acció Institucional de Podem, Pablo Echenique, la rellevarà com a portaveu al Congrés. Finalment, la quarta cartera l’ocuparà Yolanda Díaz, que serà ministra de Treball. Noelia Vera, portaveu de l’executiva de Podem, serà la secretària d’Estat d’Igualtat

Consell de Ministres dimarts

Sánchez comunicarà aquest diumenge al Rei la llista completa amb els ministres del seu Executiu, que prendran possessió dels seus càrrecs dilluns, ha anunciat el palau de la Moncloa.

A més, dimarts que ve, 14 de gener, se celebrarà el primer Consell de Ministres del nou Govern, i un dia abans els nous ministres prendran possessió dels càrrecs i tindran el tradicional intercanvi de carteres.

La llista de ministres

Aquest és el nou Gabinet de Pedro Sánchez:

Carmen Calvo – Vicepresidenta de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria

Nadia Calviño – Vicepresidenta d’Economia i Transformació Digital

Pablo Iglesias – Vicepresidenta de Drets Socials i Agenda 2030

Teresa Ribera – Vicepresidenta de Transició Ecològica i Repte Demogràfic

María Jesús Montero – Ministra d’Hisenda i portaveu del Govern

Fernando Grande-Marlaska – Ministre d’Interior

Arancha González Laya – Ministra d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació

Yolanda Díaz – Ministra de Treball

Reyes Maroto – Ministra d’Indústria, Comerç i Turisme

Isabel Celaá – Ministra d’Educació i Formació Professional

Margarita Robles – Ministra de Defensa

José Luis Ábalos – Ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana

Manuel Castells – Ministre d’Universitats

Pedro Duque – Ministre de Ciència i Innovació

Alberto Garzón – Ministre de Consum

Irene Montero – Ministra d’Igualtat

Luis Planas – Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació

José Luis Escrivá – Ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions

Salvador Illa – Ministre de Sanitat

Carolina Darias – Ministra de Política Territorial i Funció Pública

Notícies relacionades

José Manuel Rodríguez – Ministre de Cultura i Esports

Juan Carlos Campo Moreno – Ministre de Justícia

  • Segueix tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO