Debat d'investidura

Santiago Abascal exigeix la detenció de Quim Torra

El líder de Vox es conjura per fer «una oposició frontal i total» al «projecte antiespanyol» i a l'«emboscada a la Constitució» de Pedro Sánchez

El candidat socialista l'adverteix de la «deriva perillosa» d'alguns dirigents de Vox i l'acusa de divulgar mentides sobre la immigració i la violència masclista

abascal-torra / periodico

8
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha reclamat en el debat d’investidura al Congrés la captura policial del president català: «Quim Torra ha de ser detingut», ha dit, arrencant amb aquesta frase el seu discurs. I ha exigit aquesta detenció per considerar-lo «un president d’una Generalitat en absoluta rebel·lia».

Tot just començar amb aquesta exigència, els deu diputats i diputades de JXCat i la CUP han abandonat l’hemicicle, mentre es mantenien als seus seients els d’Esquerra Republicana.

Abascal ha augurat que, no obstant, Torra no serà detingut perquè «a Espanya no hi ha llei, per les necessitats de la investidura del senyor Sánchez». Tot això abans de qualificar els acords del candidat socialista de «traïció nadalenca, emboscada a la Constitució que avui s’està perpetrant a les Corts».

El dirigent de l’extrema dreta ha qualificat els pactes del PSOE amb els nacionalistes de projecte «fraudulent i traïdor» amb «danys en alguns casos irreparables». I ha acusat els socialistes de convertir l’Advocacia de l’Estat en «l’Advocacia de Junqueras», pintant un panorama de total submissió del PSOE a Esquerra, ha culpat el PSOE de «negociar amb ERC» l’ofici de l’Advocacia sobre la immunitat parlamentària del líder republicà català pres.

Santiago Abascal ha assegurat que ERC ha aconseguit de Sánchez «impunitat per saltar-se la llei i destruir l’ordre constitucional a Espanya». Amb Sánchez a la presidència «Espanya serà el que els separatistes votin a tots els racons, i la resta d’espanyols hauran d’empassar-s’ho», ha lamentat, abans de conjurar-se per «fer una oposició total i frontal a aquest projecte antiespanyol que alguns volen posar en marxa». «Frenarem amb eines legals i polítiques el seu pla lliberticida», ha advertit al candidat socialista.

Epítets

«Jo no sé, senyor Casado, què li ha deixat al senyor Abascal per dir», va dir en to irònic el candidat a president al líder del PP en un torn de rèplica. I uns minuts després, la intervenció del líder de Vox s’ha adentrat en episodis de pols amb el PP en matèria d’execració dels pactes d’investidura i de llançament d’invectives. 

Abascal ha dit a Sánchez «malvat de comic» i «tirà banderes», i li ha atribuït «el frau més gran comès en la democràcia espanyola», al pactar «l’endemà» de les eleccions «amb qui va dir que no pactaria. Senyors comunistes i separatistes, al seu testaferro res li treu el son mentre continuï dormint a la Moncloa», ha etzibat el portaveu de Vox.

Abascal ha tret el seu perfil més basc quan ha atacat els acords amb el PNB, anant contra el diputat nacionalista Aitor Esteban per «la seva afició a disfressar-se de ‘gudari’ i recrear batalletes». I, amb referència a l’abstenció de Bildu –als diputats de la qual anomena en eusquera laguntzailes (amiguets)–, ha colpejat Sánchez com a «empleat» per al compliment dels «acords amb ETA».

El dirigent de Vox ha atacat també Tomás Guitarte, el líder de Terol Existeix, per anunciar el seu sí en la investidura, i l’ha titllat de traïdor: «Cap engruna, però tampoc cap rosegó ni cap tiberi que li ofereixin justifica una traïció a Espanya», li ha etzibat.

Memòria, gènere, immigració i pol·lució

Santiago Abascal ha aprofitat la seva intervenció en el debat per endinsar-se en terrenys ja clàssics en els seus discursos. La memòria històrica, la ideologia de gènere, la immigració i el negacionisme del canvi climàtic.

Santiago Abascal, durant la seva intervenció d’aquest dissabte en el debat d’investidura. / DAVID CASTRO

El polític alabès ha acusat Sánchez de seguir una «estratègia suïcida d’enfrontament», amb referència a la política socialista de memòria històrica, que ha resumit com a «profanació de tombes». De fet, ha abundat en la seva pròpia interpretació de la memòria recordant crims de la revolució minera de 1934 i de la Guerra Civil transcorreguts en mesos d’octubre –el mes en què Sánchez proposa commemorar les víctimes del franquisme–, per acabar rememorant la matança de Paracuellos i, més tard, Indalecio Prieto –a qui ha recordat «mostrant una pistola en aquest Congrés»–, i l’assassinat de Calvo Sotelo (Largo Caballero, ha dit per error) per «l’escorta» de l’esmentat dirigent socialista de la República.

El líder de Vox també ha atacat la «ideologia de gènere» acusant els socialistes de «pretendre una fiscalitat diferent pel fet de ser dona». Sánchez li ha contestat amb dades, recordant-li que «des del 2008, el nombre d’homes morts en mans de les seves parelles no ha superat les deu víctimes», quan la quantitat de dones assassinades «superen ja en nombre les víctimes mortals d’ETA».

Freqüentant un altre dels seus racons habituals del ring, Santiago Abascal ha deplorat les mesures ecològiques com a lliberticides i nocives per a l’economia, augurant que «portaran a l’atur milers de treballadors del sector de l’automòbil». I Pedro Sánchez, en resposta, l’ha acusat de desentendre’s «fins i tot de l’aire que respiren».

També ha abordat la immigració per demanar en el futur «un govern que retorni els ‘menes’ als seus països i als seus pares». En un segon torn ha acusat els menors immigrants d’«espatllar la convivència als barris».

I ha parlat de política exterior, presentant com una intervenció bolivariana «amb policies amagats» l’acció de la diplomàcia espanyola a Bolívia. Per concloure aquest capítol, ha presentat Espanya sola i humiliada a Europa, i fins i tot també pel Marroc, perquè «ningú defensa un país que no es respecta a si mateix», després de deplorar que alguns socis europeus «trepitgin» Espanya, com Bèlgica, deixant Carles Puigdemont deambular i viure «com un rei o, més ben dit, d’eurodiputat».

Alarma i odi

En la seva rèplica a Abascal, Pedro Sánchez li ha retret voler crear un clima d’alarma social i d’odi amb falsedats que ha anat desmuntant difonent dades en violència de gènere, immigració i educació. «Vostès no entaulen una batalla contra el PSOE, ni contra l’esquerra ni contra els nacionalistes. Vostès lliuren una batalla contra el temps», ha dit el socialista a l’ultraconservador, retraient-li la «deriva perillosa» de declaracions en què han entrat alguns dirigents de Vox.

El candidat ha lamentat que Vox defensi valors «rancis i prejudicis», però ha remarcat que el «veritable problema» és que el PP ha assumit aquesta «involució» com a pròpia.  Des d’aquesta idea ha dit que el PSOE farà el que els conservadors no s’atreveixen a fer, rebatre les seves mentides i «defensar la democràcia». En diverses ocasions, Sánchez ha demanat a Abascal que el mirés als ulls. 

«Tot i que sembli una novetat, no és la primera vegada que puja a aquesta tribuna la ultradreta, ja va succeir amb Blas Piñar. Però sí que és la primera vegada que les dretes estan pendents de la ultradreta i li concedeixen un ressò ampli amb els seus pactes i la seva complaença. L’he escoltat a vostè, senyor Abascal, i m’ha semblat fins i tot més moderat que Casado, malgrat el to de l’espant i del terror», ha assenyalat Sánchez.

«Per a vostès Espanya comença i acaba a la plaça de Colón», ha resumit el socialista, referint-se al grup de Vox repetidament com «el grup de la ultradreta». A més, en un dels seus punts i a part, Sánchez ha dit al seu interlocutor: «Espanya li queda molt gran».

«Nosaltres no l’hem insultat en cap moment, l’hem descrit. Hem descrit la seva mentida i la seva trampa als espanyols. El que estem vivint aquí és una traïció a la sobirania», ha argumentat Abascal en la seva contrarèplica, i posteriorment l’ha acusat d’utilitzar «l’estratègia del calamar».

Abascal ha advertit que el seu partit no concedirà legitimitat a un govern amb «tan clara vocació totalitària», avalat per «uns diputats que en realitat no ho són». Es referia als independentistes i d’altres formacions que van acatar la Constitució amb fórmules heterodoxes.

El dirigent de Vox ha atret també algunes rèpliques del líder de Podem, Pablo Iglesias. Entre les quals, una menció al seu passat com a assessor en una entitat de la Comunitat de Madrid. Abascal havia advertit contra «el leviatan» de subvencions que preparava la coalició del PSOE i UP. Iglesias li ha recordat: «Havent llepat del flascó d’Esperanza Aguirre tant temps, hauria de ser més prudent».

Abascal ha promès: «Mai acceptarem que una regió pugui decidir sobre el que correspon a tots els espanyols». A més, ha advertit amb denúncies davant dels tribunals als que «traeixin la sobirania nacional i estiguin disposats a trossejar-la» i ha acusat Sánchez de «propagar tota mena de mentides» i «porqueria» sobre Vox, mentre «volen pactar amb nazis i separatistes», cosa que ha arrencat aplaudiments del seu grup. I ha preguntat al president en funcions: «¿Per vostè s’hi val tot?»

Picades d’ullet

Tot això després que, a dos quilòmetres de l’edifici del Congrés, davant dels blocs de formigó de la madrilenya plaça de Colón, temple de concentracions de la dreta, s’ajuntés una manifestació –segons Abascal «espontània»– en defensa de la unitat d’Espanya i contra la investidura de Pedro Sánchez, els conductors de la qual van arribar a plantejar-se marxar fins a les portes del Congrés.

És una jornada de molt treball mediàtic per a Vox, un dia gens desaprofitable per als que, desbordant el galliner de l’hemicicle, s’han estès fins a ocupar l’espai en escons i pantalles de la tercera força política de la Cambra baixa. 

Notícies relacionades

Abascal havia arribat al Congrés aquest matí mostrant ostensiblement a la mà esquerra un volum de ‘La Conquista de México. Una nueva España’, d’Iván Vélez, historiador i candidat de Vox per Conca. El número 2 de la formació, Javier Ortega Smith, va arribar també amb un altre llibre: ‘En defensa de España’, de Stanley G. Payne.

Es tractava de fer gestos icònics en una jornada clau que la formació i els seus propagandistes havien començat amb l’emissió de dos missatges amb què mantenir mobilitzats els seus seguidors. Un d’ells davant de micròfons i càmeres, del portaveu al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, abans de començar el ple: «Aquest debat causa esgarrifances a molts votants de Pedro Sánchez», ja que estem davant de «la coalició dels pitjors enemics d’Espanya sota el patrocini socialista». L’altre, intern, no oficial, difós per xarxes i mitjans afins i regat des de l’alba en el seu aparell circulatori de whatsaps i mems: «Avui és el dia 1 de la resistència».