Aragonès: «ERC es manté en l'acord»

L'executiva dels republicans manté el pacte amb Sánchez malgrat la decisió de la JEC

«La dreta i l'extrema dreta no ens mouran d'una taula de negociació», afirma el vicepresident del Govern

aragones / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Esquerra Republicana ha decidit aquest dissabte mantenir l’abstenció a Pedro Sánchez que facilitarà la seva investidura com a president del Govern. Després de reunir la direcció de forma extraordinària per la decisió de la Junta Electoral Central d’inhabilitar al president, Quim Torra, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, ha confirmat que «ERC es manté en l’acord que ha de permetre una taula de diàleg i negociació». Un pacte sobre el que també ha advertit, apel·lant al PSOE: «Preparem-nos perquè les escletxes que hem obert s’intentaran tancar per la porta del darrere. No val mirar cap a una altra banda».

La decisió de l’executiva d’ERC de mantenir l’abstenció en la investidura ha sigut rotunda, segons Aragonès: «Ha sigut claríssim que mantenim l’opció del consell nacional. La prova que és una bona opció és la reacció de la dreta i l’extrema dreta. Si ens ataquen, nosaltres aguantem», ha argumentat.

Defensa de Torra

Aragonès ha carregat contra el PP, Cs i Vox per instar a la inhabilitació de Torra per part de la JEC i ha apel·lat el PSC i els comuns a recolzar aquest dissabte Torra secundant una resolució al ple del Parlament. «El Parlament pot blindar la presidència d’aquests atacs. Instem a una defensa àmplia, no només dels que votem la investidura del president Torra, sinó de la resta dels grups de tradició catalanista i democràtica. Estan atacant la institució de la presidència de la Generalitat, que és de tots els catalans. «Estic convençut que el PSC defensarà la presidència de la Generalitat», ha afirmat.

El coordinador republicà ha mostrat el seu convenciment que Torra no serà immediatament inhabilitat i presidirà la part catalana de la taula de negociació entre governs acordada entre ERC i el PSOE, que hauria de mantenir la primera trobada durant aquest gener. «Si un Tribunal Suprem acaba executant una inhabilitació, al president ho escull el Parlament», ha afegit sobre el futur del contenciós de Torra pels llaços grocs.

Evitant la polèmica amb Puigdemont

D’altra banda, respecte a la discrepància amb Torra i l’expresident Carles Puigdemont respecte al pacte ERC-PSOE, Aragonès ha assegurat que l’estabilitat del Govern no està en risc i ha tret ferro a les diferències. El dirigent d’Esquerra s’ha mostrat, a més, d’acord amb la proposta de Puigdemont d’arribar a un acord previ entre l’independentisme sobre els temes a abordar a la taula de diàleg amb el Govern central.

Notícies relacionades

«Estem 100% d’acord, estic convençut que trobarem la fórmula si hi ha voluntat d’afrontar la taula de negociació des del consens de l’independentisme, i el consens de les propostes el tenim. Trobarem la manera d’acabar d’afinar i conformar aquest consens, estic convençut que serà així», ha vaticinat Aragonès.

El dirigent d’ERC ha defensat que l’acord del seu partit amb el PSOE suposa «obrir un camí i assumir el risc, amb els seus 13 diputats, perquè el conjunt del Govern pugui defensar les seves propostes, que són les de l’independentisme Si a més podem aportar les de la CUP i el moviment social independentista, i el que reclamen entre dos terços i el 80% de la ciutadania, molt millor», ha advocat.