DISCURS EN EL DEBAT

Casado denunciarà a Sánchez per prevaricació si no actua contra Torra

El líder del PP demana al candidat a la investidura que apliqui el 155 si el president «no cessa del seu càrrec en les pròximes hores»

Els dos dirigents protagonitzen un dur cara a cara per l'abast per a la unitat d'Espanya de l'acord d'ERC

casado-155 / periodico

7
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El president del PP, Pablo Casado, ha iniciat el seu discurs en el debat d’investidura abordant el conflicte català i lamentant que Pedro Sánchez, en la seva intervenció, no hagi esmentat la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’inhabilitar Quim Torra. Si Sánchez no actua contra el president i no li exigeix el compliment de l’acord de la JEC, Casado ha avisat el líder del PSOE que el denunciarà per prevaricació.

El líder dels conservadors ha reclamat al candidat del PSOE que apliqui l’article 155 per obligar el dirigent català «al compliment forçós» de la resolució de la JEC. En tot cas, aquest òrgan encara no ha comunicat a Torra la seva decisió, ja que ahir només va donar a conèixer un avançament de l’acord i espera sumar-hi els vots particulars dels sis jutges discrepants per traslladar al president que li demana la inhabilitació. 

A la tribuna, Casado ha assenyalat que ahir la JEC va retirar «la condició de diputat autonòmic per desobediència i que queda inhabilitat per exercir un càrrec públic, inclòs el de màxim representant del Govern català, tal com contempla el mateix Estatut i la llei orgànica del règim electoral general». El líder del PP ha recordat les paraules de Torra d’ahir a la nit, després de la reunió extraordinària del Govern, quan va dir que només respondrà davant del Parlament de Catalunya. Segons Casado, el president es declara «de nou en flagrant desobediència a la legalitat». «Senyor Sánchez, vostè va jurar complir i fer complir la Constitució i la legislació en vigor. ¿Vostè permetrà tenir un president autonòmic en oberta rebel·lia davant l’Estat? [...] Si Torra no cessa del seu càrrec en les pròximes hores, vostè hauria d’iniciar el requeriment de les seves obligacions constitucionals i si no les acata hauria d’activar immediatament l’article 155», ha proclamat des de la tribuna entre aplaudiments del grup del PP.

El dirigent conservador li ha ofert el recolzament dels senadors del PP per tirar-lo endavant (aquest precepte constitucional s’aprova en aquesta Cambra) i ha advertit Sánchez que, si no exigeix a Torra que compleixi la resolució de la JEC, «podria estar incorrent en la prevaricació per fer resolucions injustes per rèdit electoral i partidista». «I en aquest cas li asseguro que actuarem contra vostè amb la mateixa fermesa que contra Torra», ha advertit. 

casado-facto / periodico

L’«epitafi polític» de Sánchez

El líder del PP considera que amb Sánchez comença «un temps de malson» i que «aquest Govern serà el seu epitafi polític». «És en el costat equivocat de la història, però no podrà arrossegar-nos amb vostè, ni a nosaltres ni a Espanya», ha lamentat. Segons l’opinió de Casado, l’acord al qual ha arribat el PSOE amb ERC per aconseguir l’abstenció dels 13 diputats independentistes suposa «haver amnistiat de facto» els polítics empresonats per l’1-O. Creu que aquest acostament als republicans i la taula de diàleg bilateral acordada amb els socialistes «ha ressuscitat el procés». 

Casado s’ha burlat que ara Sánchez consideri que a Catalunya hi ha un «conflicte polític». «¿Quins nassos de conflicte és aquest?», ha arribat a deixar anar després de lamentar la «immoral equidistància» que considera que té Sánchez entre els dirigents del procés i els catalans que pateixen els atacs dels independentistes. I ha aprofundit en l’estratègia ja apuntada aquests últims dies que el PP tornarà als carrers, tal com va fer Mariano Rajoy el 2004, quan estava a l’oposició. «Serem als centres de treball i estudis, amb els joves, les famílies, la gent gran; serem als pobles i ciutats, als carrers i a les places. No hi haurà recurs que no utilitzem per combatre la pretensió d’acabar amb Espanya», ha anunciat.

Mà estesa a Revilla 

En la seva al·locució, Casado també ha anunciat que el PP de Cantàbria recolzarà Miguel Ángel Revilla per mantenir el seu Govern autonòmic en el cas que el PSOE decideixi trencar la coalició amb el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) en aquella regió, com a represàlia pel vot en contra del partit càntabre a la reelecció de Sánchez. L’únic diputat del PRC al Congrés va anunciar fa uns dies que votaria en contra de l’aspirant socialista després de conèixer l’acord entre el PSOE i ERC. 

La rèplica de Sánchez ha sigut constantment interrompuda per la cridòria al grup popular.  El cara a cara entre els dos polítics ha anat pujant de to i fins i tot la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha demanat contenció i «deixar la plaça del poble». 

El candidat socialista ha respost a Casado amb sorna, li ha retret que bloquegi la investidura i ha ironitzat sobre el suposat gir a la centralitat del PP en els últims mesos després d’escoltar el to dur del líder conservador. Gràcies senyor Casado per la moderació. «Ha acabat el 2019, i amb aquest, el suposat viatge a la moderació del senyor Casado. Toca afaitar-se la barba de nou», ha assenyalat. 

El secretari general del PSOE no ha esmentat Torra directament ni tampoc l’amenaça de la denúncia per prevaricació que li ha llançat. Sí que li ha retret que el PP no demostri la mateixa «lleialtat» que el PSOE a l’oposició va tenir amb Mariano Rajoy quan aquest va haver d’aplicar el 155 contra la Generalitat de Carles Puigdemont

Denúncia per «maniobres malintencionades» contra la investidura

Sánchez ha acusat el president del PP de maniobrar per provar de frustrar la investidura, en una rèplica interrompuda constantment per bronques a l’hemicicle.  «Vostè no s’ha conformat amb bloquejar la formació de govern, quan ha vist que amb els vots no n’hi havia prou ha utilitzat tota mena d’artificis jurídics i extrajurídics per provar de sabotejar la formació de Govern. Vostè ha fet coses impròpies d’un candidat. No se sortirà amb la seva perquè les maniobres a més de malintencionades són massa evidents i es posaran en contra seu», ha vaticinat amb referència a les decisions de la JEC .  «Vostès diuen que els fa mal Espanya, però el que veritablement els fa mal és no governar Espanya i aquest dolor se’ls fa insuportable. Per això bloquegen», ha resumit. 

Sánchez ha retret a Casado que agiti la por de la ruptura d’Espanya per la consulta a la ciutadania catalana que inclou el pacte entre el PSOE i ERC per als acords creats per la taula de governs. Li ha recordat que hi ha 11 estatuts d’autonomia que reconeixen la capacitat de convocar consultes. «¿Portarà tots aquests estatuts al [Tribunal] Constitucional, o més ben dit, a la Junta Electoral Central?», ha preguntat.

 

També li ha retret que porti a col·lació el terrorisme d’ETA, quan van ser, ha assenyalat, José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba qui van posar fi a la banda. En la seva primera intervenció, el líder dels populars també havia denunciat que el PSOE aconsegueixi tirar endavant la investidura amb l’abstenció d’EH Bildu. «Pacta vostè amb un partit que considera ETA l’avantguarda de la democràcia, justificant l’assassinat de socialistes. Ho continuen fent els hereus de Batasuna. Pregunti’ls si condemnen l’assassinat d’innocents a Espanya», l’ha requerit.

El candidat ha lamentat el to dur fet servir per Casado i ha recordat que tots els líders conservadors han criticat inequívocament amb exabruptes als presidents del PSOE. «El dolent, el dolentíssim, és el líder socialista que és al Govern, i el bo és el que ja no hi és», li ha retret. Sánchez ha portat l’argument a altres exemples. «Senyors tinc que anunciar-los que hi ha un PNB bo que recolza al PP, i un PNB dolent que dona suport al PSOE.  I així arribem a dir que cedir les competències de trànsit a Navarra és el súmmum del desvergonyiment, quan van ser unes competències pactades fa 20 anys», ha retret.

Casado ha tornat a pujar a la tribuna i ha intentat sacsejar-se els atacs de Sánchez amb dos assumptes: la gestió econòmica del PP i la sentència del ‘cas dels ERO’, una resolució judicial que Sánchez ha evitat comentar durant aquestes setmanes. Però tampoc ha aconseguit que el secretari general del PSOE entri en aquests temes. El cap de l’Executiu s’ha escapolit al·ludint als escàndols de corrupció del PP. 

Notícies relacionades

El cara a cara ha seguit. «No respecta la premsa. No contesta absolutament res. ¿Què executarà del pacte d’ERC? ¿Està d’acord amb la insubmissió del senyor Torra?», li ha etzibat. 

Sánchez, ja des de l’escó, ha assegurat que amb la seva «actitud, les seves formes», Casado no connecta ni amb els seus propis votants. «Ni es trencarà Espanya ni es trencarà la Constitució. El que estem començant a trencar és el bloqueig a la investidura després de cinc processos electorals que vostè ha perdut. El que s’ha trencat i, vostè abona, és la ruptura del centredreta [...] El que està fent amb les seves formes i la seva actitud és legitimar la ultradreta», ha acabat.