MESURES MEDIAMBIENTALS

Sánchez: la contaminació també perjudica els que no hi creuen

El candidat promet un Institut de Transició Justa per ajudar les comunitats afectades pel tancament de les conques mineres i centrals nuclears

contaminacin / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El candidat a la presidència del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat que «la contaminació i el canvi climàtic» no distingeixen entre ciutadans de «dreta o d’esquerra» i tampoc entre «els que creuen i els que no creuen en els seus efectes». En aquesta línia, durant la seva intervenció en el debat d’investidura, Sánchez va defensar «un pacte per reduir les emissions de CO2 i establir zones lliures de CO2 a tots els municipis amb més de 50.000 habitants». [Seguiu el debat d’investidura, en directe]

Sánchez s’ha compromès a situar la transició ecològica «en primera línia» del nou Govern amb l’aprovació d’una llei de canvi climàtic, juntament amb la protecció de la biodiversitat i la garantia d’un tracte digne als animals.

Crearà l’Institut de Transició Justa

El candidat socialista s’ha compromès a posar en marxa un Institut de Transició Justa per ajudar les comunitats afectades pel tancament de les conques mineres i centrals nuclears.

Sánchez ha recordat que la recent Cimera del Clima celebrada a Madrid a principis de desembre (COP25) «ens va familiaritzar amb el gran debat que ens afecta com a societat», en al·lusió al canvi climàtic, i a les «sequeres i incendis que assolen les nostres muntanyes» o la «pèrdua de biodiversitat», aspectes que, segons el parer de Sánchez, obeeixen al fet que «el model de desenvolupament és obsolet i ha col·lapsat», i que «està arruïnant el planeta on vivim».

Per això, ha plantejat l’aprovació d’una llei sobre plàstics d’un sol ús, aconseguir la meta de residus zero el 2050 o impulsar la creació d’un institut de transició justa per garantir la transformació del sector quan tanquin les empreses del carbó. 

«El nostre model és obsolet»

L’objectiu serà arribar, el 2050, a una generació d’electricitat amb origen 100% renovable, i entre el 85% i el 95% el 2040, ha dit Sánchez, després d’advertir: «El nostre model de desenvolupament és obsolet. Està arruïnant el planeta on vivim».

L’emergència climàtica és global i no fa distincions entre l’esquerra i la dreta, per això Sánchez ha animat a fer pactes per reduir les emissions de diòxid de carboni i delimitar zones de baixes emissions a poblacions de més de 50.000 habitants.

«Llei de plàstics d’un sol ús»

Entre els seus compromisos mediambientals, també s’ha referit a l’elaboració d’una estratègia d’Economia Circular amb l’objectiu d’assolir el «residu zero» a l’horitzó del 2050 i l’aprovació d’una llei de plàstics d’un sol ús.

Així mateix s’ha compromès a una llei de mobilitat sostenible i finançament del transport públic amb un esquema d’ajuts econòmics per al vehicle elèctric, així com a impulsar el pla cap a voltants del 2019-2025.

A més, impulsarà un pla nacional de depuració, sanejament, eficiència, estalvi i reutilització d’aigua, consagrant, entre d’altres, l’accés a l’aigua «com un dret humà i no com un bé mercantil».

Així mateix, s’ha compromès a una llei de benestar animal, una exigència «cada vegada més clamorosa» de la societat, ha dit. 

Les paraules de Díaz Ayuso 

Notícies relacionades

La proposta del líder socialista surt al pas de les últimes polèmiques sobre els efectes de la contaminació en la salut dels ciutadans. La setmana passada la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va afirmar en una entrevista que «ningú ha mort» per la contaminació.

Les declaracions de Díaz Ayuso –a qui no ha esmentat expressament– van ser desmentides taxativament per entitats com el Consell Superior d’Investigacions Científiques i l’Organització Mundial de la Salut. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’ajuntament de la qual acaba de posar en marxa una d’aquestes zones protegides, va respondre que «el negacionisme mata».