LES REACCIONS

Indignació en el Govern per la inhabilitació de Torra

El president convoca el Govern d'urgència i farà una declaració institucional

La Generalitat adverteix que l'Estatut i la llei del Presidència no permeten dur a terme la decisió de la JEC

consell

consell

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

A l’espera de la reacció del president de la Generalitat, Quim Torra, per la decisió de la Junta Electoral Central d’inhabilitar-lo després de la sentència dels llaços grocs, el Govern i Junts per Catalunya ja han reaccionat amb indignació. Torra ha convocat d’urgència el consell executiu per a les 20 h d’aquest divendres i després de la reunió farà una declaració institucional al Palau de la Generalitat.

A l’espera de la intervenció del cap del Govern, Presidència de la Generalitat ja ha avançat la batalla jurídica que s’obrirà immediatament. D’entrada, asseguren que la decisió de la JEC és la d’inhabilitar Torra com a diputat però no en la seva condició de President. En aquest sentit, citen l’Estatut per advertir que la pèrdua de la condició de diputat no implica «en cap cas», la pèrdua de la condició de President. I finalment citen la llei de Presidència i del Govern perquè en aquesta no es contempla la hipòtesi del que ha ordenat la JEC com a causa de cessament d’un president.

El conseller de Territori, Damià Calvet, en un tuit, ha assegurat que «plantarem cara» i ha afirmat que després de la resolució de la JEC «es pot presentar recurs i demanar cautelars».

El vicepresident del Govern i dirigent d’ERC, Pere Aragonès, també ha mostrat a Twitter el seu recolzament a Torra: «Estem amb tu, sempre tot el recolzament per fer front a aquesta decisió aberrant de la JEC».

Fonts de JxCat confien que la decisió de la JEC de retirar-li l’acta de diputat no es dugui a terme si es demana al Suprem suspendre l’execució de la decisió de la JEC. Adverteixen que el president gaudeix d’immunitat com a diputat del Parlament per la qual cosa critiquen que la decisió de la Junta Electoral vulnera l’ordenament legal, com ja ha apuntat Presidència de la Generalitat.

En un tuit, l’expresident Carles Puigdemont ha afirmat que la decisió és «indignant» i «vergonyosa» i l’ha comparat amb l’activació de l’article 155 de la Constitució, «però sense passar pel Senat». Puigdemont ha afegit que «s’han acostumat a decidir qui ha de ser president i qui no».

Incògnita Torra

Notícies relacionades

A la crisi institucional que es genera amb la decisió de la JEC s’hi ha d’afegir, admeten fonts de JxCat, l’actitud personal de Torra, que davant la sentència del TSJC inhabilitant-lo pels llaços grocs va respondre advertint que només el Parlament pot dur a terme aquesta inhabilitació. És a dir, que una de les claus de la situació inèdita que s’obre a partir d’ara és la decisió política que prengui el president, que ja va reclamar que el Parlament votés en contra de la decisió del TSJC.

Partits sobiranistes

L’espai polític sobiranista ja ha emès missatges de rebuig. La Crida, liderada per Jordi Sànchez i Puigdemont, ha cridat a la mobilització davant «l’agressió i la repressió continuades per part de l’Estat» i ha assegurat que «només el Parlament pot posar i treure presidents». Demòcrates, en un comunicat, ha mostrat el recolzament a Torra «a totes les accions que pugui prendre» i demana als partits independentistes que «inhabilitin el Govern» espanyol votant en contra de la investidura de Pedro Sánchez.