MISSATGE INSTITUCIONAL

Torra avisa ERC que no hi ha «diàleg honest» sense autodeterminació

El president assegura al seu missatge de final d'any que «no permetrà ni acceptarà» la seva inhabilitació

discurso de fin del ano 2019 del president de la generalitat quim torra / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat la coincidència del seu missatge institucional de Cap d’Any amb les negociacions entre el PSOE i ERC per la investidura de Pedro Sánchez per posar més pressió sobre els republicans. El cap de l’Executiu català ha advertit que qualsevol «diàleg honest» ha d’incloure el reconeixement del dret d’autodeterminació i el compromís amb un referèndum «sobre el futur polític de Catalunya». Si no es donen aquestes condicions, Torra afirma que els socialistes només pretendran «tapar forats amb pedaços caducs». «No podem tornar a caure en la trampa d’enganyar-nos a nosaltres mateixos», ha alertat.

En la seva última al·locució del 2019, el president català s’ha mostrat contundent a l’hora de rebutjar la seva possible inhabilitació el 2020 i, fins i tot, ha insinuat desobeir-la si la ratifica el Tribunal Suprem, però sense aclarir com. «L’Estat espanyol ha de saber que els presidents els nomena i els cessa el Parlament. És a dir, els únics representants legítims de la ciutadania. I no permetré ni acceptaré que un tribunal, i encara menys una junta política, suplanti la sobirania dels catalans», ha proclamat a pocs dies que, aquest divendres, la Junta Electoral Central decideixi si li retira l’acta de diputat al Parlament, cosa que comportaria la seva inhabilitació immediata.

Debat sobre el seu relleu

Precisament, Torra ha sigut protagonista en les últimes hores per recriminar al grup parlamentari de Junts per Catalunya les especulacions sobre la seva substitució en cas de ser inhabilitat definitivament pel Suprem després de la sentència condemnatòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per mantenir una pancarta amb el llaç groc al Palau de la Generalitat. Sobre aquesta condemna, el president s’ha envoltat en l’èpica: «No han volgut inhabilitar-me a mi. Amb aquesta sentència, que ja estava escrita quan va començar el procés judicial, volen inhabilitar el president de Catalunya».

Notícies relacionades

Després d’expressar la seva «absoluta» disposició al diàleg, el cap del Govern ha remarcat que aquest ha de passar per «continguts concrets i un compromís de solucions polítiques i democràtiques», pel reconeixement de la «bilateralitat» i el «respecte pels subjectes polítics amb drets i deures». Davant d’un any 2020 presumiblement electoral, Torra ha apel·lat els diferents actors de l’independentisme a «dir-nos la veritat» per «recuperar la unitat que va permetre fer el referèndum de l’1-O».

Junqueras i els CDR

Sense un bri d’autocrítica en política social i econòmica, i tornant a acusar l’Estat dels seus dèficits, Torra ha reclamat l’«alliberament immediat» d’Oriol Junqueras i la nul·litat de la sentència del procés, després del veredicte del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que reconeix la immunitat al líder d’ERC. Així mateix, ha denunciat l’empresonament «sense proves» de membres dels CDR i ha exigit saber «en quines condicions» s’han produït els interrogatoris.