EL TAULER CATALÀ

Torra, molest perquè JxCat debati el seu relleu si l'inhabiliten

El president expressa el seu malestar a la resta del seu grup parlamentari

zentauroepp51440785 torra191219112802

zentauroepp51440785 torra191219112802 / Gerard Artigas

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Quim Torra s’ha mostrat molest pel debat intern a JxCat i el PDECat sobre la seva substitució en el supòsit que sigui inhabilitat després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i ho ha manifestat en un grup de Signal amb els diputats del grup parlamentari, segons ha confirmat Europa Press.

El president ha retret que s’accepti la condemna del TSJC, en lloc de «plantar cara» a la inhabilitació, i ha demanat als diputats que s’abstinguin de fer comentaris sobre això, ha informat La Vanguardia. Ha qualificat de llastimós que s’accepti la sentència i es parli de la seva substitució, després que el diputat de JxCat al Congrés Ferran Bel hagi afirmat, en una entrevista a Europa Press aquest dissabte, que «el raonable és que al capdavant del país hi hagi algú de JxCat» si inhabiliten Torra.

Bel va vaticinar que el Suprem ratificarà abans de l’estiu una condemna d’inhabilitació «absolutament injusta», i que això abocarà Catalunya a unes noves eleccions al setembre o octubre del 2020, ja que no veu possibilitat aritmètica en el Parlament d’elegir un nou president de la Generalitat.

Una vegada el TS inhabilités Torra, ha explicat que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès (ERC), passaria a presidir la Generalitat «si no es pren alguna mesura o precaució per corregir aquesta situació».

«Tot i que sigui per un curt espai de temps, que poden ser quatre mesos i escaig, el raonable és que al capdavant del país hi hagués una persona que fos de JxCat», va defensar el també secretari d’Organització del PDECat.

Aquest diumenge el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va intentar sortir al tall d’aquest debat, assenyalant que en aquest moment no s’estan plantejant res que no sigui defensar Torra davant d’un situació que consideren injusta. «No hi ha pla a, ni b, ni c. L’únic escenari en aquest moment és la defensa del president Torra. Considerem que la sentència del TSJC és injusta i desmesurada. Per això, presentarem recurs davant del Suprem», ha sentenciat Calvet en una entrevista en el programa Via Lliure de RAC-1.

Notícies relacionades

La JEC, que es reunirà divendres que ve, estudiarà si accepta la petició del PP d’inhabilitar Torra de forma immediata. La Junta Electoral Provincial de Barcelona ja va tombar aquesta petició, a la qual s’havien afegit Cs i Vox, perquè la sentència no és ferma fins que el Tribunal Suprem la ratifiqui, cosa que podria tardar uns nou mesos. 

«Seria molt poc democràtic que la JEC inhabiliti un president de la Generalitat escollit democràticament pels ciutadans», ha reflexionat Calvet.  «Seria d’una baixesa democràtica indescriptible», ha dit el conseller de Territori, que ha reiterat que no tenen cap pla de resposta preparat per a una inhabilitació de Torra.