castella i lleó

L'alcalde socialista de Lleó desatén Ferraz sobre l'autonomia lleonesa

El PP investiga els regidors que van recolzar una moció a favor d'una Regió Lleonesa

zentauroepp51511131 le n 27 12 2019 pol tica el ayuntamiento de le n aprueba una191228125624

zentauroepp51511131 le n 27 12 2019 pol tica el ayuntamiento de le n aprueba una191228125624 / JESUS F SALVADORES

3
Es llegeix en minuts
EFE

L’alcalde de Lleó, el socialista José Antonio Diez, ha expressat la seva disconformitat a la direcció nacional i autonòmica del PSOE, contrari al desig d’aquest ajuntament i de sis municipis lleonesos més de constituir una autonomia pròpia per a la Regió Lleonesa –Lleó, Salamanca i Zamora–. En una entrevista amb la Cadena Cope, l’alcalde de Lleó ha explicat que des de Ferraz li van enviar una «comunicació» abans del debat d’aquesta moció, que el regidor i el grup socialista al Consistori no van aplicar perquè «no era oportuna» i «no se cenyia amb la finalitat de la moció».

Després del debat i l’aprovació d’aquesta iniciativa, que va tirar endavant amb els vots del PSOE, Podem i UPL, des de la direcció nacional i autonòmica van enviar un segon comunicat a l’alcalde, del qual «comparteix» gran part de la seva anàlisi, referit als «desequilibris autonòmics», però del qual no comparteix que la formació expressi el seu rebuig d’aquesta moció.

Diez ha afirmat que hi ha «arguments de tot tipus, tant històrics com econòmics», perquè la Regió Lleonesa –Lleó, Salamanca i Zamora– pugui constituir-se com una comunitat autònoma independent, una cosa que també és un «dret constitucional». I ha defensat el «dret de la Regió Lleonesa a ser escoltada», per a la qual cosa ha reclamat de nou una «reordenació territorial» a Espanya perquè «tingui la seva pròpia autonomia».  Per això, el regidor ha exposat que en aquests més de 35 anys des de la creació de Castella i Lleó, la «Regió Lleonesa ha sigut la que més ha patit el centralisme i els desequilibris territorials promoguts pels governs del PP».

Des de 1983, ha afegit, les províncies de Lleó, Salamanca i Zamora han perdut més del 80% de la població i la diferència entre la renda per càpita d’aquestes tres províncies amb les de la resta de la Comunitat ha passat dels 2.300 euros als més de 4.000 euros anuals actuals, ha precisat.

«Quimeres impossibles»

D’altra banda, el PP de Castella i Lleó ha obert una investigació interna per conèixer l’ocorregut a tres ajuntaments de Lleó –Matadeón de los Oteros, Crémenes i Cabrillanes– en els quals va prosperar una moció per demanar l’autonomia de la Regió Lleonesa amb els vots a favor del PP.Regió Lleonesa amb els vots a favor del PP. N’ha informat aquest dilluns el president de la Junta de Castella i Lleó i líder del PP autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco, en una entrevista a Onda Cero, en què ha reiterat que aquest tipus de reivindicacions han tingut lloc en «municipis petits» on els regidors estan «més preocupats per la llum, l’aigua i les escombraries del poble» que «pels grans debats nacionals».

D’aquesta manera, el president del PP autonòmic ha remarcat que l’actitud del PP de Castella i Lleó en aquest assumpte la marca el seu president regional, el president del PP de Lleó i el portaveu del PP a l’Ajuntament de Lleó, que coincideixen a assegurar que aquesta reivindicació és «inoportuna», ja que «Espanya no pot permetre’s noves aventures territorials».

No obstant, Fernández Mañueco ha diferenciat els fets en aquests tres municipis on el PP es va separar de l’actitud del partit a escala provincial i autonòmica amb els fets a l’Ajuntament de Lleó, on la mesura perquè Lleó se separi de la Comunitat va prosperar amb els vots del PSOE, Podem i la Unió del Poble Lleonès (UPL).

Notícies relacionades

Per això, per al president de la Junta, aquest tipus de mocions són «aventures territorials que inciten determinats polítics deslleials –amb referència a l’alcalde de Lleó, José Antonio Diez (PSOE)– que el socialisme de Pedro Sánchez no és capaç de frenar».

I és que, reivindicacions com l’autonomisme de Lleó són «quimeres impossibles i somiejos que intenten manipular els sentiments i ocultar el veritablement important: la creació d’ocupació i d’un projecte de vida a la província, la Comunitat i el país».