en ple

L'Ajuntament de Lleó aprova una moció per a l'autonomia de la Regió Lleonesa

Ha sigut presentada pel grup municipal de la Unió del Poble Lleonès i recolzada pel PSOE i Podem, amb el vot en contra del PP i Cs

emyrq-dwkaavusz

emyrq-dwkaavusz

2
Es llegeix en minuts

El ple de l’Ajuntament de Lleó ha aprovat aquest divendres per majoria una moció a favor de l’autonomia de la Regió Lleonesa, presentada pel grup municipal de la Unió del Poble Lleonès (UPL) i recolzada pel PSOE Podem, amb el vot en contra del PP i CS.

El text de la moció aprovada demana que es remeti al Parlament autonòmic i a les Corts Generals de l’Estat «el dret a la constitució com a comunitat autònoma de la Regió Lleonesa», que formen les províncies de Lleó, Zamora i Salamanca, sempre dins del marc constitucional.

El portaveu d’UPL, Eduardo López Sendino, ha argumentat en la seva defensa de la iniciativa que «la identitat dels lleonesos ni està ni estarà mai unida a Castella i Lleó» per més que s’intenti forçar un sentiment de comunitat. Ha remarcat que la proposta és bona per a Lleó davant les dades que donen la seva pertinença a la Comunitat de Castella i Lleó, que posen de manifest el «declivi» de la «Regió Lleonesa en els últims quaranta anys».

No obstant, ha remarcat que l’hora de presentar aquesta iniciativa no ha pesat tant la qüestió econòmica com el fet de reivindicar el dret de la tres províncies de constituir una comunitat autònoma que representi veritablement la seva identitat.

La proposta ha sigut recolzada pel PSOE i ha sigut el mateix alcalde socialista, José Antonio Díez, qui ha volgut intervenir per dir que els lleonesos no «se senten part de la Comunitat de Castella i Lleó» i afirmar que sempre treballarà per Lleó. El regidor lleonès ha vaticinat que si la iniciativa prospera serà bo per a la Regió Lleonesa des del punt de vista econòmic. Per la seva banda, l’edil de Podem, Nicanor Pastrana, ha coincidit amb Sendino que per votar aquesta qüestió és necessari anteposar el cor al capdavant.

El portaveu del PP i exalcalde de Lleó, Antonio Silván, ha rebutjat la proposta i ha remarcat que veu amb preocupació com l’equip de govern «ha caigut en l’estratègia d’abraçar els regionalismes» i ha arribat a comparar la moció amb el moviment independentista català.

Notícies relacionades

A més, ha preguntat a l’alcalde si està disposat a dimitir en cas que no aconsegueixi el recolzament del grup socialista a les Corts.

El portaveu de Ciutadans, Carlos González-Antón, també ha vinculat la moció al procés i ha advertit que «les fronteres sempre porten noves fronteres».