El PP maniobra per apartar Torra al gener a través de la JEC

Casado demana a la Junta Electoral Central que inhabiliti de manera immediata el president de la Generalitat

L'organisme es reunirà el divendres 3 de gener i podria prendre una decisió respecte a aquest assumpte

undefined50767194 madrid 06 11 2019  pol tica   pablo casado  partido popular 191106230533

undefined50767194 madrid 06 11 2019 pol tica pablo casado partido popular 191106230533 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Partit Popular acudirà a les «institucions que faci falta» peraconseguir la inhabilitació de Quim Torra de manera immediata. Així, de clar ho ha deixat, aquest divendres, el líder dels conservadors, Pablo Casado, després d’anunciar que el seu partit ha fet un primer pas al presentar un recurs davant de la Junta Electoral Central (JEC) en el qual sol·liciten que es retiri l’acta de diputat autonòmic al president de la Generalitat. La JEC, que es reunirà el divendres 3 de gener, podria incloure aquest escrit en l’ordre del dia i, en el cas de resoldre favorablement a la petició, Torra deixaria de ser diputat i perdria la presidència de Catalunya, ja que és un càrrec en què requereix ser parlamentari.

El cap dels populars ha argumentat que en la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) es contempla la «inhabilitació sobrevinguda» d’aquells representants públics sobre qui pesi una condemna, tot i que aquesta no sigui ferma. Així, ha demanat que Torra sigui suspès de manera immediata després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el sentenciés, la setmana passada, a una pena d’inhabilitació d’any i mig per a l’exercici de càrrecs electes per un delicte de desobediència, malgrat que la resolució ha de ser ratificada pelTribunal Suprem

Segon intent 

Aquest és el segon intent dels conservadors d’inhabilitar de manera immediata Torra. Aquest recurs el van presentar la setmana passada davant de la Junta Electoral Provincial de Barcelona. No obstant, aquest òrgan va tombar la petició, a la qual s’havien afegit Cs Vox, perquè la sentència no és ferma fins que el Tribunal Suprem la ratifiqui, cosa que podria trigar uns 9 mesos. 

Els populars han recorregut aquesta decisió a la Junta Electoral Central al·legant que «no és procedent, per ser obertament contrari a la Llei, el judici o ponderació que realitza la Junta Electoral Provincial de Barcelona». A més, assenyalen que «estableix una interpretació pròpia, absolutament aliena a la seva competència». 

Junqueras i el Parlament Europeu

Notícies relacionades

Amb la intenció d’evitar que el cap dels republicans catalans pugui sortir de la presó, Casado ha explicat que també han presentat un altre recurs davant de la JEC reclamant que s’informi el Parlament Europeu de la pèrdua de condició de diputat del líder d’ERC, Oriol Junqueras, després d’haver sigut condemnat a tretze anys de presó i tretze d’inhabilitació absoluta. Un tema que ja s’ha inclòs en l’ordre del dia de la pròxima reunió. 

En el cas que la Junta Electoral donés el vistiplau a alguna de les dues sol·licituds del PP, les decisions podrien arribar enmig de la hipotètica investidura de Pedro Sánchez, que com a molt aviat seria entre el 2 i el 5 de gener, la qual cosa dificultaria l’acord entre el PSOE ERC perquè els republicans s’abstinguin en una segona votació.